Aromatyczna tarta z kurkami
Porcja: ok. 500 kcal
Przepis na 6 porcji
Przygotowanie: ok. 80 minut
Składniki:
- 25 dag mąki,
- jajko,
- 10 dag masła,
- 1-2 łyżki zimnej wody,
- sól
Na nadzienie:
- 50 dag kurek,
- 2 jajka,
- 250 ml śmietany 12-proc.,
- 2-3 ząbki czosnku,
- cebula,
- 2 łyżki masła,
- 3-4 łyżki parmezanu,
- natka pietruszki,
- koperek,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- pieprz
Sposób przygotowania:
Przesianą mąkę wymieszać ze szczyptą soli, posiekać z masłem, dodać jajko, wodę i zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i chłodzić 30 min. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na maśle. Dodać oczyszczone grzyby, podsmażyć, aż puszczą sok, przykryć i dusić 10 min. Dodać posiekaną zieleninę, sól i pieprz. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę o średnicy 24 cm. Nakłuć widelcem i piec ok. 12 min (200 st.). Na placek wyłożyć grzyby. Śmietanę wymieszać z jajkami, startym parmezanem i szczyptą gałki muszkatołowej. Grzyby zalać masą jajeczno-śmietanową. Piec 30 min (200 st.). Posypać zieleniną.