Boże Narodzenie nie może się obejść bez makowca. Co prawda hitem ostatnich lat jest makowiec japoński, ale warto tez wypróbować jego nieco innej wersji. Chodzi o makowiec, który proponuje Henia Foks.
Makowiec włoski od Heni Foks. Lepszy niż japoński
To ciasto podobnie, jak makowiec japoński nie ma spodu. Nazywa się je makowcem włoskim. Składa się z orzechów włoskich w masie makowej. Jest prosty w przygotowaniu i mało skomplikowany. To ciasto ma też jeszcze jedną zaletę. Jest nie tylko słodkie, ale też wilgotne. Henia Foks serwuje je z powidłami i wiórkami kokosowymi.
Polewę do niego robi zaś z tabliczki czekolady rozpuszczonej z 30 ml śmietanki. Jak zrobić makowiec włoski? Oto przepis Heni Foks.
Przepis
Składniki:
850 g masy makowej z puszki
500 ml mleczka kokosowego
300 g rozłupanych orzechów włoskich
2 niesłodzone budynie waniliowe
4 duże jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa i posypka – np. konfitury, mascarpone, polewa czekoladowa i wiórki kokosowe, starta czekolada lub cukrowa posypka
Sposób przygotowania:
Do misy robota wykładamy masę makową. Dodajemy mleczko kokosowe i jajka. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy proszek do pieczenia i budyń i wszystko mieszamy na wolniejszych obrotach.
Połowę orzechów siekamy dość grubo. Drugą połowę mielimy. Obie porcje wrzucamy do misy i mieszamy łopatką.
Dużą formę do pieczenia wykładamy na dnie papierem. Wylewamy masę makową. Makowiec włoski wypiekamy przez ok. 70 minut w temperaturze 180 stopni. Deser dekorujemy po wystudzeniu i odstawiamy do lodówki.