Z piekarnika zwykle korzystamy często, bo pieczenie to jedna ze zdrowszych metod przygotowania żywności. Nie zawsze mamy czas na regularne dbanie o niego. Usuwanie nagromadzonych zabrudzeń, jak przypalony tłuszcz czy zaschnięte resztki, może być nie lada wyzwaniem. Im szybciej to zrobimy, tym lepiej bo z każdym kolejnym pieczeniem będzie gorzej. Ponadto z przypalonych resztek z dymem wydzielają się potencjalnie rakotwórcze substancje, które osiadają na kolejnych potrawach i sprawiają, że pieczenie nie jest już takie zdrowe.

Reklama

Jak, więc wyczyścić piekarnik, by służył naszemu zdrowiu?

Od czego zacząć czyszczenie piekarnika?

Reklama

Najpierw skorzystaj z pary wodnej.

  • Jeśli masz myjkę parową to parą potraktuj wnętrze piekarnika. Jeśli nie, do piekarnika wstaw garnek z wrzącą wodą. Zamknij drzwiczki i poczekaj, aż woda ostygnie.
  • Następnie przetrzyj wnętrze piekarnika i szybkę wodą z octem (w proporcji 1 szklanka wody na 1 szklankę octu).
  • Resztę octowej mieszanki przelej do spryskiwacza i miksturą spryskaj wnętrze piekarnika. Zostaw na 10 minut. Następnie podgrzej piekarnik do temperatury 150 st. C.
  • Do naczynia żaroodpornego wlej wodę do połowy wysokości i dodaj 3 łyżki soli. Wstaw do piekarnika. Zwiększ temperaturę do 200 st. C i zostaw na 15 minut.
  • Po upływie czasu ostrożnie otwórz drzwiczki. Uważaj bo może buchnąć para. Poczekaj aż piekarnik trochę ostygnie. Ciepły, ale nie gorący piekarnik, przetrzyj szmatką.
  • By piekarnik ładnie pachniał, użyj wody z cytryna. Zmieszaj ½ szklanki wody i sok wyciśnięty w połówki cytryny. Przelej do spryskiwacza. Spryskaj wnętrze i szybkę piekarnika. Wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym albo szmatką.

Tak wyczyścisz większe zabrudzenia piekarnika

Para wodna wystarczy, jeśli piekarnik wymaga tylko odświeżenia lub jest lekko zabrudzony. Jeśli w piekarniku są duże zabrudzenia, może być potrzebne użycie pasty z sody oczyszczonej.

  • Do 1 łyżki sody oczyszczonej dodaj 1 kropelkę płynu do mycia naczyń oraz 2-3 łyżki wody. Utrzyj na gęstą pastę. Pastę nałóż na zabrudzenia. Zostaw na 15 minut. Następnie zmyj, pocierając, ciepłą wodą.
  • Jeśli nie masz sody oczyszczonej, możesz użyć kostki do zmywarek. Kostkę włóż do szklanki, zalej niewielką ilością wrzątku, wymieszaj na gładką pastę. Nałóż na zabrudzenia, a po kwadransie zmyj ciepłą wodą.

Co robić jeśli nic nie pomaga?

Jeśli mimo użycia octu oraz sody nadal pozostały zabrudzenia, sięgnij po amoniak. Ma on silne właściwości rozpuszczające tłuszcz. Należy go rozcieńczyć z wodą. I pod żadnym pozorem nie wolno łączyć go z wybielaczem. Powstaje wtedy niebezpieczna dla zdrowia mieszanka.

  • Do 2 litrów wody dodaj ¼ szklanki amoniaku. Załóż ochronne rękawiczki. Najlepiej wybierz nitrylowe, które chronią dłonie przed substancjami chemicznymi, także tymi żrącymi i są odporne na przebicia czy przetarcia.
  • Miękką gąbkę namocz w roztworze amoniaku i umyj zabrudzone miejsca. Nie szoruj, tylko delikatnie pocieraj. Zmyj wodą.

Jak wyczyścić tacki z piekarnika?

Tacki z piekarnika wyczyścisz tymi samymi składnikami, co wnętrze i tłuste plamy. Możesz też sięgnąć po sól.

  • Sól rozsyp na dnie piekarnika i na blaszkach. Rozgrzej piekarnik do 220 st.C. Gdy sól zbrązowieje, wchłonie tłuszcz. Wyłącz piekarnik. Z dna wymieć sól, z blaszek wysyp.
  • Jeśli nadal dno piekarnika jest brudne, rozłóż na nie folie aluminiową. I normalnie używaj piekarnika do pieczenia. Gdy folia skruszeje, usuniesz ją razem z tłuszczem.

Pamiętaj, że piekarnika nie musisz trzeć z dużą siłą szorstkimi zmywakami, typu scotch-brite. W ten sposób możesz tylko porysować powierzchnie i następnym razem jeszcze trudniej będzie usunąć zabrudzenia. Wystarczy miękka gąbka i lekkie, miarowe pocieranie w jednym miejscu. Potrwa to dłużej ale będzie bezpieczniejsze dla urządzenia.