Mało kto o tym wie, a te kody oznaczają mąkę ze świerszczy. Sprawdź, czy masz ją w domu

Przepis z 3 stycznia 2023 roku wszedł w życie 24 stycznia 2023 roku. Mąka ze świerszczy dodawana jest jako składnik do różnorodnych produktów żywnościowych, takich jak np. chleb i bułki wieloziarniste, batony zbożowe, ciasteczka, herbatniki, przetwory mięsne, pizza, czekolada, masło orzechowe, owsianka, makarony, chipsy, krakersy, paluszki, jogurty oraz zupy. Zgodnie z dokumentem unijnym, w przypadku chleba wieloziarnistego dopuszczalne jest wykorzystanie maksymalnie 2 g mąki ze świerszczy na każde 100 g produktu, natomiast w batonach z ziarnami zbóż - 3 g na 100 g produktu.

Reklama

To jednak nie wszystko. 5 marca 2023 dopuszczone do obrotu na rynku unijnym zostały także larwy pleśniakowca lśniącego (Alphitobius diaperinus) w postaci mrożonej, pasty, suszonej i sproszkowanej. Co ciekawe, mąka ze świerszczy może stanowić maksymalnie 5 proc. masy produktu.

Zwracaj uwagę na etykiety. Pod tymi nazwami kryją się świerszcze

Reklama

Zgodnie z decyzją Komisji Europejskiej, sproszkowane owady, w tym świerszcze, nie występują jedynie w "czystej" postaci, lecz także w wielu różnych produktach spożywczych. To oznacza, że mąka ze świerszczy jest obecna w ciastach, pieczywie, makaronach, batonach, a nawet w pizzy.

Jeśli chcesz wiedzieć, które produkty zawierają składniki pochodzące ze świerszczy, koniecznie zwracaj uwagę na etykiety. Owady te znajdziesz pod nazwami: Acheta Domesticus, Cricket powder, Tenebrio Molitor (larwy mącznika młynarka), Locusta Migratoria (szarańcza wędrowna). Warto więc czytać etykiety. Dane dotyczące zawartości produktu i jego składu powinny być umieszczone w widocznym dla klienta miejscu w pobliżu wszystkich artykułów spożywczych, w tym także tych, które są sprzedawane na wagę lub jako pojedyncze sztuki.

mąka ze świerszczy, proszek ze świerszczy, proszek, mąka, świerszcze Mąka ze świerszczy dodawana jest jako składnik do produktów żywnościowych, takich jak np. chleb i bułki wieloziarniste, batony zbożowe, ciasteczka, herbatniki, przetwory mięsne, pizza, czekolada, masło orzechowe, owsianka, makarony / Shutterstock

Mąka ze świerszczy. Te owady można znaleźć w żywności

Mąka ze świerszczy może być stosowana jako dodatek do różnych produktów. Zgodnie z przepisami, producenci mają możliwość dodawania mąki ze świerszczy do wszystkich swoich wyrobów. Na obszarze Unii Europejskiej, do artykułów spożywczych można wprowadzać owady, które zostały uwzględnione w unijnym rejestrze nowej żywności. W chwili obecnej w tym rejestrze znajdują się trzy rodzaje owadów: mącznik młynarek - w postaci suszonych larw, szarańcza wędrowna - dostępna w postaci mrożonej, suszonej i sproszkowanej, oraz świerszcz domowy - dostępny w formie mrożonej, suszonej i sproszkowanej.

Inne owady wykorzystywane w produktach spożywczych

Mąka ze świerszczy to nie jedyny produkt, w którym wykorzystuje się owady. Przykładem może być czerwony barwnik oznaczany kodem E120, znany jako koszenila. Jest on wytwarzany z czerwców kaktusowych, czyli owadów z rzędu pluskwiaków. Co ciekawe, na etykietach produktów E120 może być także określany jako koszenila, karmin, karminina, kwas karminowy lub CI75470. Podobnie jak świerszcze i produkty pochodzące z tych owadów, koszenila oraz wyroby z niej niekoniecznie są korzystne dla naszego zdrowia. Dlatego warto być świadomym tych oznaczeń i starać się ograniczać spożycie produktów zawierających ten składnik.