W wakacje mamy tendencję do zapominania o zdrowym żywieniu. Tu gofry, tu kiełbaski, tu lody... pokus nie brakuje. To wielki błąd, bo dwa tygodnie takiego trybu życia mogą zrujnować zdrowie twoje i twoich najbliższych (a jeśli nie zrujnują, to na pewno odbiją się na pracy waszych żołądków).
ODSTAW GOFRY, POSTAW NA WITAMINY!
Pamiętaj o codziennym spożywaniu 5 porcji warzyw, owoców lub soku. To właśnie w nich zawarte są naturalne witaminy i minerały, które – dostarczane w prawidłowych proporcjach – pozwolą zachować zdrowie i dobre samopoczucie oraz przekształcą się w energię i chęć do działania.
„Nasz organizm nie potrafi magazynować wielu składników, np. witamin, które odgrywają ogromną rolę w jego funkcjonowaniu. Przykładem może być witamina C, która zawarta w produktach naturalnych jest znacznie lepiej przyswajalna. Niestety, witamina C jest regularnie wypłukiwana z naszego organizmu. Aby utrzymać optymalny jej poziom, musimy ją dostarczać w sposób ciągły, np. jedząc jedno jabłko, pijąc szklankę soku, zjadając garść suszonych warzyw lub owoców – ale w odstępach czasowych, tak aby na bieżąco uzupełniać jej braki.” – radzi dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywienia i Żywności, ekspert kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku”.