Właśnie teraz są najbardziej wartościowe. Kupuj tylko te, które wyraźnie pachną (zwłaszcza przy szypułce). To znaczy, że dojrzały na słońcu, a nie w magazynie. Wszystko jedno za to, jaką wybierzesz ich odmianę - każda jest równie wartościowa.

1. DZIEŃ

Śniadanie: Müsli owocowe

Do 200 ml jogurtu naturalnego dodaj 3 łyżki płatków kukurydzianych oraz drobno pokrojone świeże owoce, np. 2 morele, kilka śliwek albo garść jeżyn.
Porcja: 220 kcal.

Obiad: Pomidory faszerowane
2 pomidory średniej wielkości rozkrój w poprzek tuż pod szypułką i ostrożnie wydrąż. 4 łyżki ugotowanego wcześniej ryżu wymieszaj z drobno pokrojonymi 2 plasterkami chudej wieprzowej szynki i natką. Napełnij pomidory farszem i podpiecz w piekarniku.
Porcja: 300 kcal.

Kolacja: Twarożek z pomidorem
Mięsisty pomidor pokrój w grubą kostkę i wymieszaj z 20 dag twarożku wiejskiego. Posyp posiekanym szczypiorkiem, zjedz z kromką chleba.
Porcja: 310 kcal.

2. DZIEŃ

Śniadanie: Jajko na miękko

Pęczek rzodkiewek zetrzyj na grubej tarce i wymieszaj z łyżką jogurtu naturalnego. Przypraw do smaku solą i pieprzem, posyp koperkiem. Ugotuj jajko na miękko. Do tego kromka pełnoziarnistego chleba.
Porcja: 180 kcal.

Obiad: Spaghetti z sosem pomidorowym
Na łyżeczce oleju podsmaż ząbek czosnku. 4 pomidory pokrój w cząstki i duś razem z czosnkiem, aż sos stanie się gęsty. Pod koniec dodaj kilka listków bazylii, przypraw solą i pierzem. 5 dag spaghetti ugotuj na półtwardo, wyłóż na talerz i wymieszaj z sosem pomidorowym. Posyp łyżeczką startego żółtego sera.
Porcja: 350 kcal.

Kolacja: Tosty z bryndzą i sok pomidorowy
2 tosty opiecz w tosterze i gorące posmaruj 3 dag bryndzy.
Do tego szklanka świeżego soku z pomidorów z dodatkiem natki i pieprzu.
Porcja: 320 kcal.

3. DZIEŃ

Śniadanie: Kanapka z szynką
Kromkę razowego chleba obłóż 5 dag drobiowej szynki i plasterkami świeżego ogórka. Posyp koperkiem. Do tego jabłko.
Porcja: 215 kcal.

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem
4 mięsiste pomidory pokrój w cząstki i podduś na łyżeczce oleju.
Gdy zgęstnieją, przetrzyj przez sitko. W 300 ml wody ugotuj porcję włoszczyzny. Wymieszaj bulion i przetarte pomidory, przypraw do smaku, dodaj 1/2 szklanki ugotowanego makaronu, na talerzu posyp bazylią.
Porcja: 330 kcal.



Kolacja: Sałata z pomidorem i fetą

Kilka liści sałaty umyj i dokładnie osusz. 2 pomidory pokrój w cząstki, a 5 dag sera feta w kostkę. Na sos wymieszaj po łyżeczce oliwy i soku z cytryny, przypraw solą i cukrem. Wymieszaj ostrożnie składniki, polej sosem. Zjedz z kromką chrupkiego pieczywa.
Porcja: 280 kcal.

4. DZIEŃ

Śniadanie: Jajecznica z pomidorami
Duży pomidor przekrój na ćwiartki i podduś na patelni bez tłuszczu. 2 jajka roztrzep widelcem i dodaj do pomidora. Usmaż jajecznicę, lekko ją posól i przypraw pieprzem. Zjedz z kromką ciemnego chleba.
Porcja: 250 kcal.

Obiad: Pieczony pstrąg
25 dag ryby obsyp ziołami (np. bazylią lub gotową mieszanką), zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku w temp. ok. 180 st. C przez 30 min. Do ryby przygotuj surówkę z tartej marchewki i selera. Skrop warzywa odrobiną oliwy i soku cytrynowego.
Porcja: 340 kcal.

Kolacja: Grzanki z pomidorową salsą
2 mięsiste pomidory pokrój w grubą kostkę, skrop łyżeczką oliwy, lekko posól i odstaw na kilka minut. Osącz, dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, kilka kaparów, przypraw pieprzem. Zjedz z 2 gorą-cymi tostami z pełno- ziarnistego pieczywa.
Porcja: 290 kcal.

5. DZIEŃ

Śniadanie: Twarożek z owocami
10 dag moreli, śliwek albo gruszkę pokrój w cząstki i wymieszaj z 20 dag twarożku wiejskiego. Posyp kilkoma startymi na tarce migdałami. Zjedz z kromką chrupkiego pieczywa.
Porcja: 340 kcal.

Obiad: Pieczone ziemniaki z dipem i pomidorem
4 małe ziemniaki obierz, zawiń w plasterki wędzonej szynki i upiecz w piekarniku. 5 dag twarożku przypraw czosnkiem, solą, pieprzem i odrobiną oliwy. Upieczone ziemniaki maczaj w dipie. Do tego sałatka z pomidora.
Porcja: 360 kcal.

Kolacja: Zapiekanka
20 dag cukinii, 2 pomidory, cebulę pokrój w grube plastry i poukładaj na przemian w wysmarowanym łyżeczką oliwy żaroodpornym naczyniu. Surowe jajko wymieszaj z łyżką twarożku, przypraw gałką muszkatołową, zalej nim warzywa i zapiecz.
Porcja: 300 kcal.

Gatunki pomidorów:

Karłowate, na gałązce

Od kilku lat są najbardziej popularne, ale zawsze trochę droższe od zwykłych okrągłych. Za to o każdej porze roku są soczyste, mięsiste, mają wyrazisty smak.

Żółte i zielone
Równie cenne jak czerwone i w kuchniach całego świata powszechnie używane. U nas do niedawna były głównie kolorystycznym dodatkiem do sałatek.

Malinowe
Pachnące i mięsiste, o delikatnym, lekko słodkawym smaku. Najlepsze do jedzenia na surowo, na kanapce lub zmiksowane na gęsty sok.

Bycze serca
Są podłużne i twarde, dlatego łatwo je kroić wzdłuż i w poprzek. Mają mało soku i pestek. Nadają się i do sałatek, i na przetwory. Pyszne.

Koktajlowe
W sklepach można kupić czerwone, pomarańczowe i żółte. Są maleńkie, za to bardzo słodkie. Przez cały rok są dość drogie, dlatego zazwyczaj używa się ich do dekoracji.