Zaproszenie Brooke Shields do programu najsłynniejszej amerykańskiej gospodyni Marthy Stewart nie było przypadkowe. Aktorka, która wsławiła się rolą w filmie "Błękitna laguna" z 1980 roku, właśnie promuje swój nowy serial telewizyjny "Lipstick Jungle". Jest to opowieść o życiu trzech przyjaciółek - Nico, Wendy i Victory, które gazeta "The New York Post" ogłosiła najpotężniejszymi kobietami w Nowym Jorku.
Jednak mimo nowych zadań aktorskich, Brooke w jednym z wywiadów skarżyła się, że martwi się upływającym czasem. Uważa, że karierę zrobiła dzięki swojej urodzie i martwi się, kiedy patrzy w lustro. Nie może pogodzić się, że nie zagra już nigdy 24-latki. Co fakt, to fakt... Czasy, kiedy Shield wybierana była najpiękniejszą kobietą już minęły. Ostatni raz aktorka została doceniona w 1980 roku przez magazyn "Time".
Zmarszczyki nie popsuły jednak Brooke humoru, kiedy gotowała risotto w kuchni Marthy Steward. Pod okiem doświadczonej pani domu przygotowała pyszne danie.
Przepis na risotto z grzybami i szparagami:
Składniki: 15g suszonych grzybów świeżych lub suszonych, np. borowików, podgrzybków, szparagi, cebula, czosnek, 200 g pieczarek, 2 torebki ryżu, oliwa z oliwek, kieliszek białego wytrawnego wina, kostka bulionu z warzyw, przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Umyte i obrane grzyby posiekaj na małe kawałeczki. Grzyby suszone najpierw namocz w gorącej wodzie.
Obierz szparagi, potnij je na mniejsze części. Gotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedź.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej pieczarki z posiekaną cebulą i czosnkiem. Stopniowo dodawaj do nich grzyby. Smaż przez ok. 5 minut.
Dodaj ugotowany na pół twardo ryż. Duś potrawę na małym ogniu, dolewając do niej bulion. Gdy danie zrobi się gęste, dolej kolejną porcję bulionu.
Równocześnie na osobnej patelni podsmaż ugotowane szparagi. Gdy się zarumienią przełóż je do ryżu. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Posyp parmezanem.