Przepis na 10 porcji
Składniki:
- 25 dag obranych migdałów
- 5 dag mąki
- 20 dag masła
- 20 dag cukru
- 5 jajek
Na krem:
- 25 dag cukru
- 6 jajek
- 2 pomarańcze
- 100 ml wody
Do dekoracji: polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć z cukrem. Miękkie masło rozetrzeć na pianę i nie przerywając ucierania, dodać stopniowo żółtkową masę i zmielone migdały. Połączyć z pianą z białek i mąką. Tortownicę wyłożyć pergaminem i wlać ciasto. Upiec na złoto (180 st.). Ostudzić, przekroić na dwa płaty. Przyrządzić krem: z cukru i wody ugotować syrop. Ostudzić, dodać skórkę otartą z pomarańczy i żółtka roztrzepane z sokiem z pomarańczy. Wymieszać z ubitymi na pianę białkami. Wstawić do kąpieli wodnej i ubijać na parze, aż krem będzie gęsty. Ostudzić i rozsmarować na dolnym płacie. Przykryć górnym płatem. Udekorować polewą i ostudzić.