Pizza z brokułami
Przepis na 4 porcje
Składniki:
- 45 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 3/4 szklanki letniej wody
- 4 łyżki oliwy
- szczypta cukru
- sól
Na obłożenie:
- 2 średnie brokuły
- 10 dag podsuszonego sera owczego
- 6 filecików anchois
- pół szklanki przecieru pomidorowego
- kieliszek wytrawnego czerwonego wina
- 5 łyżek oliwy
- sól
- pieprz
Drożdże rozetrzeć z cukrem i rozpuścić w 1/2 szklanki letniej wody. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić zagłębienie i wlać rozpuszczone drożdże. Wymieszać widelcem. Dodać szczyptę soli, resztę wody i oliwę. Wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na 4 części. Porcje ciasta zagnieść i rozwałkować na placki grubości 1 cm. Brokuły obgotować w osolonym wrzątku, osączyć. Środek placków posmarować przecierem pomidorowym roztartym z filetami anchois. Na wierzchu ułożyć brokuły. Skropić oliwą i winem. Posypać startym serem owczym. Piec 30 minut (200 st.).