Przepis na 4 porcje

Przygotowanie: ok. 90 minut

Składniki: duży kurczak, szklanka ugotowanego ryżu, 10 dag suszonych moreli, cebula, 5 dag obranych migdałów, 5 dag rodzynek, pół szklanki śmietany, szklanka rosołu, 5 dag masła

Dodatki: 2 ząbki czosnku, łyżeczka skórki z cytryny, łyżeczka mąki ziemniaczanej, łyżka soku z cytryny, imbir, cynamon, goździki, gałka muszkat., anyż, sól, pieprz

Reklama

Morele namoczyć w wodzie. Kurczaka umyć, natrzeć w środku i na zewnątrz sokiem z cytryny, roztartym z solą czosnkiem i pieprzem. Cebulę posiekać, zeszklić na 2 łyżkach masła. Włożyć ryż i mieszając, smażyć 2 min. Morele osączyć, pokroić na paseczki. Do ryżu dodać połowę moreli, rodzynki i posiekane migdały. Doprawić imbirem, szczyptą cynamonu, gałki, goździków i anyżu oraz solą i pieprzem. Farszem napełnić kurczaka, otwór spiąć wykałaczkami. Zrumienić ze wszystkich stron na reszcie masła. Podlać rosołem, dodać pozostałe morele, przykryć i dusić na wolnym ogniu ok. 50 minut. Na koniec wlać śmietanę rozrobioną z mąką ziemniaczaną i mieszając, zagotować.

Reklama

Porcja: ok. 680 kcal