Przepis na 4 porcje

Przygotowanie: 60 minut

Składniki: 4 filety z białej ryby morskiej (każdy około 20 dag), 20 dag łuskanych orzechów włoskich, 5 dag tartej bułki, cukinia, 5 małych ziemniaków, 3/4 szklanki śmietany, 2 jajka

Dodatki: 5 łyżek masła, sok z cytryny, łyżeczka skórki otartej z cytryny, sól, pieprz

Filety opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić sokiem z cytryny, posypać skórką cytrynową, solą i pieprzem. Przykryć, chłodzić 30 minut. Ziemniaki ugotować w mundurkach na półtwardo, obrać, pokroić na plasterki. Cukinię pokroić na plasterki, blanszować 3 minuty w osolonym wrzątku, osączyć. Orzechy drobno posiekać, rozetrzeć na pastę z tartą bułką, jajkami oraz 2-3 łyżkami śmietany. Płaskie naczynie do zapiekania posmarować masłem. Na dnie rozłożyć plasterki ziemniaków oraz cukinii i polać je śmietaną. Na warstwie warzyw ułożyć filety. Każdy filet posmarować masą orzechową. Wierzch posypać wiórkami masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.

Porcja: ok. 490 kcal