Przepis na 4 porcje
Przygotowanie: 50 minut
Składniki:
- 1 kg filetów z piersi kurczaka,
- 15 dag orzechów arachidowych,
- 2 szalotki,
- 250 ml bulionu warzywnego
Dodatki:
- 3-4 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki mielonego imbiru,
- łyżka kolendry,
- szczypta chili,
- sok z cytryny,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki oleju arachidowego,
- łyżka octu winnego,
- sól,
- pieprz
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić na paski, posmarować marynatą z sosu sojowego, oleju, octu, soku z cytryny, posiekanej szalotki, kolendry, czosnku i chili. Chłodzić 3 godz. Na patyczki nadziać po 3 skręcone paski mięsa. Piec 12 min, smarując marynatą. Na sos zmiksować orzechy z posiekaną szalotką i bulionem. Doprawić imbirem, chili, sokiem z cytryny, solą i pieprzem, zagotować. Szaszłyki podawać z sosem.