Przepis na 4 porcje
Przygotowanie: 50 minut
Składniki:

  • 1 kg filetów z piersi kurczaka,
  • 15 dag orzechów arachidowych,
  • 2 szalotki,
  • 250 ml bulionu warzywnego

Dodatki:

  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • łyżka kolendry,
  • szczypta chili,
  • sok z cytryny,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki oleju arachidowego,
  • łyżka octu winnego,
  • sól,
  • pieprz
Reklama

Sposób przygotowania:

Kurczaka pokroić na paski, posmarować marynatą z sosu sojowego, oleju, octu, soku z cytryny, posiekanej szalotki, kolendry, czosnku i chili. Chłodzić 3 godz. Na patyczki nadziać po 3 skręcone paski mięsa. Piec 12 min, smarując marynatą. Na sos zmiksować orzechy z posiekaną szalotką i bulionem. Doprawić imbirem, chili, sokiem z cytryny, solą i pieprzem, zagotować. Szaszłyki podawać z sosem.