Egzotyczny owoc wspierający zdrowie i odporność: jak wygląda i skąd pochodzi longan

Skąd pochodzi longan. Longan inaczej żyźnica (z łac. Dimocarpus longan)jest to gatunek rośliny należący do rośliny mydleńcowatych. Longan pochodzi z tropikalnych i subtropikalnych obszarów Azji - głównie Tajwanu, Chin, Półwyspu Indyjskiego, Indochin i Malezji. Jego nazwa wywodzi się z chińskiego „lóng yǎn”, który dosłownie oznacza ”smocze oko”.

Reklama

Jak wygląda longan. Jest to tropikalny gatunek drzewa, który wytwarza jadalne owoce. Należy do tej samej rodziny, co rambutan czy bardziej znane w Polsce liczi. Owoc tej rośliny jest podobny do owocu liczi, jednak jest od niego mniej aromatyczny w smaku. Longan nazywany jest smoczym okiem, ponieważ jego czarne nasiono zawarte w skorupianym owocu przypomina wyglądem gałkę oczną.

Zależnie od klimatu i rodzaju podłoża, drzewo to może dorastać do ponad 30 metrów wysokości. Choć przeważnie osiąga między 9 a 12 metrów. Ma on okrągłą koronę, a jego gałęzie są długie i grube, i zazwyczaj opadające. Pień drzewa ma zazwyczaj około 80 cm średnicy.

Reklama

Liście smoczego oka są pierzasto złożone. Mają kształt podłużny i są tępo zakończone. Ich wymiary to zazwyczaj 10-20 centymetrów długości i 5 centymetrów szerokości. Ułożone są naprzemiennie. Longankwitnie, wytwarzając jasnożółte kwiatostany w kształcie wiechy. Mogą być one okazałe, rozgałęzione i osiągać długość od 10 do nawet 46 cm.

Owoce tej rośliny są małe - mają około 2,5 cm szerokości. Ich skorupa jest brązowa, skórzasta i cieńka, z drobnymi włoskami. Miąższ owocu jest półprzezroczysty. Zaś nasiona są duże i czarne, z okrągłą białą plamką u podstawy - co daje złudzenie oka.

Jak smakuje longan. Miąższ ma piżmowy, słodki smak. Nieco przypomina sak liczi, jednak jest od niego mniej aromatyczny. W smaku i konsystencji przypomina również winogrono.

Longan (smocze oko): właściwości prozdrowotne i zastosowanie

Longan, pochodzący z tropikalnych regionów Azji, jest owocem o niezwykle bogatym składzie odżywczym. Zawiera dużą ilość witaminy C, która wspiera układ odpornościowy. Dzięki temu regularne spożywanie tego owocu może pomóc w ochronie organizmu przed infekcjami. Ponadto sprawdzi się także w walce ze stresem oksydacyjnym, który jest wynikiem działania wolnych rodników.

Bowiem longan to owoc, który wyróżnia się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi. Dzięki wysokiej zawartości wcześniej wspomnianej witaminy C oraz polifenoli, smocze oko pomaga neutralizować wolne rodniki. Tym samym zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, takich jak miażdżyca czy nowotwory. Przeciwutleniacze zawarte w longanie wspierają również regenerację komórek, chronią je przed uszkodzeniem, oraz przyczyniają się do redukcji stanów zapalnych w organizmie. Ponadto witamina C wpływa również na aktywność limfocytów T i B – czyli krwinek białych odpowiedzialnych za odporność organizmu.

Longan zawiera także witaminy z grupy B (B, B2, B3). Wspierają one prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Owoce longanu są również źródłem wielu minerałów, takich jak: potas, magnez, cynk i fosfor. Regularne spożywanie longanu może wspierać zdrowie układu krążenia, wzmacniać kondycję serca i regulować ciśnienie krwi. Ponadto wykazuje on właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne i antyagregacyjne.

Jednym z ważniejszych aspektów prozdrowotnych longanu jest jego niska kaloryczność. Świeży owoc zawiera zaledwie 60 kcal na 100 gramów. Jest on zatem doskonałym wyborem dla osób dbających o sylwetkę.

Kolejną korzyścią wynikającą ze spożywania longanu jest jego pozytywny wpływ na układ krążenia. Potas zawarty w tym owocu pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Jest to ważne dla zdrowia serca. Ponadto longan wspiera utrzymanie odpowiedniej równowagi wodno-elektrolitową. Regularne spożywanie tego owocu może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka nadciśnienia oraz chorób sercowo-naczyniowych.