Fusy z kawy sprawdzają się nie tylko jako nawóz dla warzyw czy roślin ozdobnych. Z powodzeniem można je wykorzystać także dla wzmocnienia domowych roślin doniczkowych. Zawierają cenne dla roślin doniczkowych mikroelementy jak azot, fosfor, magnez, potas czy miedź. Fusy poprawiają też kwasowość gleby jednak… Właśnie! Działają na glebę zakwaszająco, a nie wszystkie rośliny lubią taką glebę.

Reklama

Które rośliny pokochają fusy z kawy

Roślinami kwasolubnymi są wszystkie wrzosowate jak azalie, hortensje, rododendrony, wrzosy, kamelie, pierisy i magnolie. W sklepach ogrodniczych, przed świętami, pojawia się azalia indyjska (Azalea indica). Kiedy azalie ogrodowe przechodzą w stan spoczynku, ta azalia zaczyna kwitnąć. Kwitnie od końca jesieni nawet do wczesnej wiosny. Jej kwiaty przypominają pełne, lekko pierzaste róże. Ma wiele kolorów, jednak żeby ładnie kwitła, potrzebuje niskiej temperatury ok.15-18°C, widnego stanowiska i wilgotnej, ale nie przelewanej, gleby. Ważne jest też jej nawożenie. Lubi podłoże próchnicze, o silnie kwaśnym odczynie. Jeśli coś jej nie będzie odpowiadać, zrzuci kwiaty i liście. By zakwasić azalii glebę, użyj jako nawozu fusów z kawy. Roślinami, które często pojawiają się w domach na święta i lubią kawową odżywkę, są grudnik, golteria, fiołek afrykański, maranta i anturium. Nawóz z kawy lubią też paprocie, storczyki, zielistka i kaktusy. Takie kwiaty można podlewać nawet niedopitą kawą wymieszaną z mlekiem czy cukrem.

Azalia indyjska kocha nawóz z kawy. Uwielbiają go także inne wrzosowate (fot. Pinterest.com) / Materiały prasowe

Jak przygotować nawóz z fusów kawy

2 łyżeczki fusów z kawy zalej 1 szklanką wrzątku. Ostudź. Wstrząśnij. Podlej rośliny. Nawóz stosuj raz na 2 tygodnie.

Nawóz z kawy lubią storczyki i paprocie. A także grudnik, azalie, golteria, fiołek afrykański, anturium, zielistka i kaktusy (fot.Pinterest.com) / Materiały prasowe

Jakie kwiaty nie polubią kawy

Nawozu z kawy wprost nie znosi trzykrotka. Ta łatwa w uprawie, niemal niezniszczalna roślina, bardzo źle znosi zakwaszanie gleby. Oprócz tego, fusów nie lubią sadzonki i rozsady. Warto o tym pamiętać wiosną, ponieważ stosowanie nawozu z kawy hamuje ich wzrost. Podlewanie wodą z kawą sprawi też, że nasiona nie wykiełkują.

Nawozu z kawy nie lubią też sansewieria, kliwia, grubosz, ciemiernik, lawenda, macierzanka, bluszcz, winorośl, oleandry i bugenwille, a także wszystkie kwiaty lubiące glebę zasadową. Do takich kwiatów warto zastosować skorupki jajek. Skorupki jajek zawierają wapń (80% przyswajalnego dla roślin), a ponadto cynk, fluor, siarkę i krzem. Taki nawóz stosujemy raz w miesiącu w przypadku nawozu płynnego, raz na sezon w przypadku wymieszania go z ziemią.

Trzykrotka, a także sansewieria, kliwia, grubosz, ciemiernik czy bluszcz to kwiaty, które nie lubią kawowych fusów. Wolą skorupki jajek (fot.Pinterst. com) / Materiały prasowe

Jak przygotować nawóz ze skorupek jajek?

Skorupki jajek (po ugotowaniu jajek na twardo) rozłóż na pergaminie. Połóż na kaloryferze i wysusz. Zawiń w folię, następnie zawiń w ściereczkę i tłuczkiem rozbij na miał, Jeśli są to surowe skorupki jaj, rozłóż je na pergaminie i wyparz w piekarniku (przez 10 minut w 100 st. C). Wymieszaj z ziemią wokół łodyg roślin,wzruszając glebę widelcem. Taki zabieg dodatkowo napowietrzy glebę, zapobiegnie tworzeniu się pleśni (często pojawiającej się zimą). Możesz też zalać 3 szklankami wrzątku skorupki z 5-6 jaj. Odstawić na tydzień i taką wodą podlewać rośliny. Sprawdzi się też przestudzona woda z gotowania jajek (oczywiście bez dodatku soli czy oleju).