Hibiskus – czerwone złoto faraonów

Hibiskus to roślina z rodziny ślazowatych. Jest nazywany czerwonym złotem faraonów, ponieważ był znany już w starożytnym Egipcie. Dawniej, mocno zaparzona herbata z hibiskusa zastępowała wino. Dzisiaj taki intensywny napar piją mieszkańcy Afryki i Azji. Kwiaty hibiskusa są różowo-czerwone i pięknie wyglądają w przydomowych ogródkach. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak wiele mają one właściwości prozdrowotnych. Jeśli nie mamy hibiskusa w swoim ogródku, można za kilka złotych kupić suszone kwiaty w sklepie zielarskim.

Reklama

Jak przygotować herbatę z hibiskusa?

Reklama

Napar ma delikatnie kwaśny smak i słabo wyczuwalny zapach. Dlatego herbata z hibiskusa jest dobrym napojem na upalne dni. Do jej przygotowania wystarczy kilka płatków suszonego hibiskusa zalać gorącą wodą i zaparzać przez 10 minut. Napój można osłodzić i dodać do niego np. listki mięty czy kostki lodu.

Wzmacniający napar na serce i krążenie

Napar z hibiskusa jest popularny w medycynie naturalnej. Hibiskus działa wzmacniająco na serce i układ krążenia, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia zawału i miażdżycy. Ta roślina zawiera dużo przeciwutleniaczy, które powodują obniżenie poziomu cholesterolu LDL.

Herbata z hibiskusa jako naturalne wsparcie odporności i zdrowia

Witamina C i właściwości antyseptyczne w hibiskusie sprawiają, że pomaga on na wzmocnienie odporność organizmu i walkę z bakteriami i wirusami. Dlatego warto pić herbatę z hibiskusa w okresie jesienno-zimowym. Napar ma też właściwości przeciwzapalne, obniża gorączkę i łagodzi kaszel. Jego wzmacniające działanie będzie pomocne też później w okresie rekonwalescencji.

Herbata z hibiskusa poprawia trawienie i wpływa na oczyszczenie naszego organizmu. Wszystko to dzięki zawartości błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Hibiskus ma również działanie moczopędne. Może zmniejszać ryzyko tworzenia się kamieni nerkowych iwspomagać leczenie cukrzycy. Ekstrakt z hibiskusa sprawdzi się także wspomagająco w zakażeniach układu pokarmowego i w chorobach skóry.

Reklama

Kto nie może pić herbaty z hibiskusa?

Hibiskus nie ma toksycznego działania na organizm człowieka, ale nie jest dobrym napojem dla wszystkich. Niektórzy powinni go unikać. Hibiskus spożywany w nadmiernych ilościach może obniżać ciśnienie krwi i zaburzać proces wytwarzania plemników u mężczyzn. Herbata z hibiskusa może osłabiać mięśnie macicy, dlatego nie jest polecana dla kobiet w ciąży.

Nie powinny jej też pić osoby z niskim poziomem cukru we krwi, ponieważ hibiskus ma działanie obniżające stężenie glukozy. Picie naparu z hibiskusa może też wpływać na poziom estrogenów, dlatego osoby będące w trakcie terapii hormonalnej powinny zapytać lekarza, czy mogą go pić.