Oto pięć propozycji przepisów na zdrowe i smaczne dania bezglutenowe:
Sałatka z quinoa i warzywami
- 1 szklanka quinoa
- 1 szklanka wody
- 1 cebula
- 2 papryki (żółta i czerwona)
- 1 cukinia
- 1 puszka czerwonej fasoli
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Quinoa ugotuj w wodzie. Cebulę, papryki i cukinię pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj ugotowaną quinoa, fasolę, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz. Wymieszaj i podawaj na ciepło lub na zimno.
Kurczak z pieczonymi warzywami
- 4 filety z kurczaka
- 2 cukinie
- 2 papryki (czerwona i zielona)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Cukinie, papryki i cebulę pokrój w grubą kostkę, a czosnek posiekaj drobno. Warzywa wrzuć na blaszkę do pieczenia, dodaj oliwę, sól i pieprz, wymieszaj. Na wierzchu ułóż filety z kurczaka i przypraw je solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz około 25 minut.
Krewetki z ryżem i warzywami
- 500g krewetek
- 2 szklanki ryżu brązowego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 cukinia
- 1 papryka (czerwona)
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i czosnek posiekaj drobno, marchewkę i cukinię pokrój w cienkie plasterki, a paprykę w paski. Krewetki umyj, osusz i podsmaż na patelni z oliwą, cebulą i czosnkiem. Dodaj pozostałe warzywa i smaż jeszcze około 5 minut. Na koniec wymieszaj z ugotowanym ryżem.
Tarta z warzywami i fetą
- 1 garść szpinaku baby
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 1 opakowanie fety
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy
Warzywa musisz pokroić w paski i podsmażyć na oliwie z oliwek. Przełóż warzywa do formy i posyp pokrojoną fetą. W osobnej misce wymieszaj mleko kokosowe, jajka i mąkę z ciecierzycy. Taką mieszaniną polej warzywa i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-40 minut.
Sałatka z buraka i szpinaku
- 2 duże buraki
- 4 szklanki szpinaku baby
- 1/4 szklanki orzechów włoskich
- 1/4 szklanki sera feta
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Sól i pieprz
Buraki upiec w piekarniku w temp. 200°C przez około 45-50 minut. Ostudzić i pokroić w kostkę. Szpinak opłukać i osuszyć. Orzechy posiekać. Wymieszać buraki z szpinakiem, orzechami i serem feta. W osobnej misce wymieszać oliwę z oliwek, miód i ocet balsamiczny. Dodać do sałatki i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.