Oto pięć propozycji przepisów na zdrowe i smaczne dania bezglutenowe:

Sałatka z quinoa i warzywami

  • 1 szklanka quinoa
  • 1 szklanka wody
  • 1 cebula
  • 2 papryki (żółta i czerwona)
  • 1 cukinia
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
Reklama

Quinoa ugotuj w wodzie. Cebulę, papryki i cukinię pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj ugotowaną quinoa, fasolę, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz. Wymieszaj i podawaj na ciepło lub na zimno.

Reklama

Kurczak z pieczonymi warzywami

  • 4 filety z kurczaka
  • 2 cukinie
  • 2 papryki (czerwona i zielona)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Cukinie, papryki i cebulę pokrój w grubą kostkę, a czosnek posiekaj drobno. Warzywa wrzuć na blaszkę do pieczenia, dodaj oliwę, sól i pieprz, wymieszaj. Na wierzchu ułóż filety z kurczaka i przypraw je solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz około 25 minut.

Krewetki z ryżem i warzywami

  • 500g krewetek
  • 2 szklanki ryżu brązowego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 cukinia
  • 1 papryka (czerwona)
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i czosnek posiekaj drobno, marchewkę i cukinię pokrój w cienkie plasterki, a paprykę w paski. Krewetki umyj, osusz i podsmaż na patelni z oliwą, cebulą i czosnkiem. Dodaj pozostałe warzywa i smaż jeszcze około 5 minut. Na koniec wymieszaj z ugotowanym ryżem.

Tarta z warzywami i fetą

  • 1 garść szpinaku baby
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 1 opakowanie fety
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy

Warzywa musisz pokroić w paski i podsmażyć na oliwie z oliwek. Przełóż warzywa do formy i posyp pokrojoną fetą. W osobnej misce wymieszaj mleko kokosowe, jajka i mąkę z ciecierzycy. Taką mieszaniną polej warzywa i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-40 minut.

Sałatka z buraka i szpinaku

  • 2 duże buraki
  • 4 szklanki szpinaku baby
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki sera feta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Sól i pieprz

Buraki upiec w piekarniku w temp. 200°C przez około 45-50 minut. Ostudzić i pokroić w kostkę. Szpinak opłukać i osuszyć. Orzechy posiekać. Wymieszać buraki z szpinakiem, orzechami i serem feta. W osobnej misce wymieszać oliwę z oliwek, miód i ocet balsamiczny. Dodać do sałatki i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.