Istnieje wiele przyczyn, które sprawiają, że paznokcie stają się słabe i łamliwe. Najczęstsze z nich to brak witamin i minerałów w organizmie, częsty kontakt dłoni z detergentami, a także niewłaściwa pielęgnacja rąk i samych paznokci.
Szukając powodów, które decydują o stanie płytki paznokciowej, często zapominamy, że o tym jak ona wygląda decyduje m.in. diet - jeśli brakuje w niej produktów bogatych w magnez, wapń, krzem, cynk i żelazo, paznokcie stają się słabsze i zwiększa się ryzyko wystąpienia ich łamliwości. Aby uniknąć problemu, warto więc zadbać o to, aby w diecie znalazły się ryby, zielone warzywa liściaste, jajka, jogurty, orzechy, pestki, płatki owsiane, otręby, wątróbkę. Przy okazji warto także pamiętać, że ich regularne spożywanie pozytywnie wpłynie na stan skóry i włosów.
Łamliwe paznokcie mogą być także skutkiem długotrwałych chorób i przyjmowania leków - w takim przypadku należy poczekać co najmniej 6 tygodni od zakończenia kuracji i jeśli w tym czasie stan płytki nie poprawi się, zgłosić się z problemem do lekarza. Zlecone przez niego badania pozwolą ustalić, jakich składników brakuje w organizmie i uzupełnić ich niedobory.
Również nieustanne używanie lakierów do paznokci i zmywaczy może niekorzystnie wpływać na stan paznokci. Jeśli więc trudno nam się odzwyczaić od zabiegów upiększających płytkę i częstych zmian jej kolor, warto używać preparatów zawierających składniki odżywcze, wzmacniających płytkę.
W sytuacji gdy łamliwe paznokcie są skutkiem usunięcia tipsów, nie pozostaje nic innego jak poczekać na odbudowę płytki.
I na koniec: łamliwe paznokcie trzeba chronić przed detergentami. Warto więc zmywać naczynia i sprzątać w rękawiczkach ochronnych.
Pamiętaj także: jeśli łamliwe paznokcie są Twoim problemem, dbaj o to, aby były krótkie - dzięki temu nie tylko będzie łatwiej o nie dbać, ale także będą one mniej narażone na uszkodzenia.