Jak każda modelka, Miranda Kerr codziennie odpowiada na pytania o sekret jej urody. W jednym z ostatnich wywiadów Australijka wyznała, że jej ulubionym produktem pielęgnacyjnym jest wspomniany olej kokosowy.

Reklama

"Nie wyobrażam sobie dnia bez olejku kokosowego. Dziennie wykorzystuję cztery łyżeczki tego produktu. Dodaję go do sałatek, podczas gotowania, stanowi również dodatek do zielonej herbaty" - wyjaśniła modelka.

Olej kokosowy stanowi jeden z najbardziej uniwersalnych produktów, zarówno w kuchni jak i kosmetyczce. Idealnie nadaje się do smażenia, można nim smarować pieczywo. Jako środek pielęgnujący doskonale nawilża skórę, specjaliści polecają go szczególnie osobom, które mają problematyczną cerę.

Jednak to nie praktyczne zastosowanie stanowi o sile tego oleju, który z sezonu na sezon zyskuje na popularności.

Stosowanie oleju kokosowego wspomaga odchudzanie, pobudza układ odpornościowy, działa przeciwbakteryjnie, łagodzi dolegliwości cukrzycowe, wzmaga trawienie i wchłanianie pokarmu, wspomaga gojenie ran, spowalnia starzenie skóry i powstawanie zmarszczek - ta lista mówi sama za siebie.

Mimo iż olej kokosowy to samo zdrowie, naukowcy postrzegają, aby nie spożywać go za dużo i zachować zdrowy rozsądek.

"Olej kokosowy jest w 50 proc. zbudowany z kwasu tłuszczowego zwanego kwasem laurynowym, który spożywany w nadmiarze może prowadzić do choroby niedokrwiennej serca. Dlatego byłbym bardzo ostrożny w zalecaniu spożywania dużej ilości tego oleju" - podkreśla prof. Mike Gordon. (PAP Life)