Jeśli zechcemy zaspokoić niespodziewany atak głodu słodyczami, poziom cukru we krwi wprawdzie szybko się podniesie, ale też szybko spadnie. To dlatego banan daje większe i trwalsze uczucie sytości niż np. czekoladowy pierniczek. Oto produkty, w których warto poszukać 100 - czasami zbawiennych - kalorii.
Produkty mleczne: opakowanie chudego jogurtu, 100 g waniliowego serka homogenizowanego, szklanka chudego mleka, 2 plasterki sera salami, 2 plasterki sera gouda.
Owoce: mały banan, 4 plasterki ananasa, 2 małe jabłka, 1,5 małego grejpfruta, 25 dag papai, 20 dag jagód.
Warzywa: kartofel upieczony w folii, 2 pęczki rzodkiewek, 4 marchewki.
Napoje: pół litra soku z marchwi, 2 filiżanki kawy z mlekiem i szczyptą cukru, filiżanka cappuccino, szklanka coli, szklaneczka wina.
Coś konkretnego: 2 maleńkie parówki, 10 ziemniaczanych chipsów, 20 ziarenek fistaszków, mała bułka kajzerka.
Głód pozwalają także oszukać sałatki owocowe. Ich wartość kaloryczna jest wprawdzie odrobinę wyższa niż 100 kalorii, ale przyjemność kosztowania trudno opisać.
Sałatka z winogron (porcja dla 4 osób)
Łączymy razem: po 25 dag pokrojonych jasnych ciemnych winogron. Dodajemy kulki wydrążone z kawałka melona, 2 gruszki obrane i pokrojone w plasterki, 2 pokrojone karambole. Skrapiamy 2 łyżkami soku cytrynowego i zalewamy jogurtem.
Sałatka z gruszek i pomarańczy (porcja dla 4 osób)
Połączyć razem 35 dag przepołowionych ciemnych winogron, 3 obrane i pokrojone w plastry gruszki, 2 obrane i podzielone cząstki pomarańcze, szczyptę cynamonu, 120 ml ajerkoniaku i łyżkę soku cytrynowego.
Sałatka z cytrusów (porcja dla 6 osób)
Obrać i pokroić 2 pomarańcze, 2 różowe grejpfruty, zasypać słodzikiem. Obrać i pokroić 4 kiwi oraz melon. 3 łyżki cukru zagotować z 4 łyżkami wody, dodać 4 łyżki rumu oraz kawałek zmiksowanego melona. Sosem zalać owoce.
Smacznego!
Komentarze (3)
Pokaż:
NajnowszePopularneNajstarszeGdy poziom cukru we krwi spada. Podwyższamy go zawsze; dużą oczywiście proporcjonalną ilością tzw. NISKICH węglowodanów, tj. do 26% wzrostu; czyli naszym ludzkim paliwem, a więc GLUKOZĄ naturalną. Głód u człowieka to czerwona lampka w samochodzie pokazująca, że paliwo się kończy. Zatankuj i Ty. Musisz podnosić sobie poziom cukru szybko, w kategoriach dozwolonych i utrzymać długo, wtedy nie czujesz głodu.
ŁAKNIENIE, STAN PUSTKI W ŻOŁĄDKU, TZW. SSANIE:
Odczuwamy także wówczas, gdy do pustego żołądka (np. 2 godziny przed obiadem) wydziela się sok trawienny (kwas solny). Neutralizujemy go skutecznie zasadotwórczym sokiem z cytryny (np. dodając do herbaty). Eliminujemy zatem, również i to źródło odczuwania GŁODU.
TAK UŁOŻYŁA TO PRZYRODA PLANETY O NAZWIE ZIEMIA. JEŚLI KTOŚ MÓWI INACZEJ:
Nawet ten z tytułami to zwyczajnie powinien sobie wykonać najprostsze badania, a wtedy dostrzeże, iż przyroda naszej planety jest jedna i finalnie tworzy logiczną perfekcję. Ułożone są zatem przez PRZYRODĘ wszelkie zależności pierwiastkowe, czyli żywieniowe również. Problem jedynie jest z identyfikacją ewolucyjnych dokonań naszej przyrody, bo to można zrealizować jedynie poprzez wykonanie setek elementarnych badań laboratoryjnych. Ten kto je wykona dopiero może mówić: REALNĄ prawdę. *
POCZYTAJ, ZAPOZNAJ SIĘ TO WYSTARCZA:
Jednak koniecznie pamiętaj o CHLEBie typu KR-IRL, ponieważ to on głównie utrzymuje poziom cukru w stabilnej strefie, czyli nie odczuwasz głodu.
KONKLUZJA finalna:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB typu KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk/24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.