Poprzez posiłki codziennie dostarczamy sobie energię niezbędną do życia. Najważniejsze jej źródło i jedną z najważniejszych pozycji w piramidzie żywienia zajmują węglowodany. Jakie ich rodzaje występują w naszej diecie? Które zapewnią nam szybki zastrzyk energii, a które – długotrwałe uczucie sytości? W jakich produktach je znajdziemy?

Reklama

Wśród makroskładników odżywczych, których potrzebujemy
w największych ilościach i które dostarczają organizmowi głównych źródeł energii są dwa rodzaje:


• NAJPROSTSZE WĘGLOWODANY:

cukry, takie jak glukoza, sacharoza (cukier stołowy)i laktoza (cukier mleczny). Żywność bogata w cukry proste bywa przetworzona i zazwyczaj zawiera mniej kluczowych witamin i minerałów. Szybko ulegają strawieniu i wchłanianiu przez organizm więc dostarczają organizmowi natychmiastowego zastrzyku energii. Może to jednak powodować gwałtowne wahania stężenia cukru we krwi, które mogą prowadzić do szybszego uczucia głodu w porównaniu ze spożyciem produktów bogatych w błonnik

Reklama


• WĘGLOWODANY ZŁOŻONE

są trawione wolniej niż cukry proste. W trakcie trawienia pokarmu rozpadają się na cukry proste. Czas potrzebny do ich rozpadu oznacza, że są wolniej trawione i wchłaniane do krwi

Shutterstock
Reklama

Węglowodany proste
Źródła pokarmowe to: sok owocowy, jogurt, miód, ciastka i ciasteczka

Węglowodany złożone
Źródła pokarmowe to: owoce, warzywa, pełnoziarniste pieczywo, makarony i płatki zbożowe

Błonnik to rodzaj złożonych węglowodanów, które nie podlegają trawieniu i wchłanianiu w przewodzie pokarmowym człowieka
• Błonnik przechodzi przez przewód pokarmowy, aby pomóc mu przetworzyć pokarm i wesprzeć wchłanianie składników
odżywczych
• Są dwa rodzaje błonnika rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Każdy z nich ma trochę odmienne właściwości i przynosi organizmowi
inne korzyści. Oba rodzaje są niezbędne w diecie



ZDS (zalecane dzienne spożycie) błonnika u dorosłych kobiet i mężczyzn to 24-30g


Dobre pokarmowe źródła błonnika: owoce, warzywa (ze skórką), produkty pełnoziarniste, orzechy, nasiona i strączkowe.

Za informacje dziękujemy dietetyczce i psycholog klinicznej Agacie Lewandowskiej oraz producentowi produktów Herbalife.