Letnie menu – co jeść i pić, a o czym lepiej zapomnieć?
Radzi Justyna Marszałkowska, dietetyk medyczny
- Pij dużo wody mineralnej i naparów ziołowych
Wiele osób mylnie sądzi, że ograniczając ilość płynów zahamuje ilość wydzielanego potu. Nie jest to dobry sposób walki z problemem. Trzeba pamiętać, że jeśli organizm
jest odwodniony, to w prawdzie wydziela mniej potu, ale jego termoregulacja pozostaje lekko zaburzona.
Pocenie się może wzmagać również kofeina, dlatego niewskazana jest kawa i czarna herbata oraz alkohol. Napoje te powodują przyspieszenie krążenia krwi oraz wzrost temperatury ciała, stąd też wzmagają potliwość. Latem warto wyeliminować całkowicie kawę i czarną herbatę. Zastąp je wodą mineralną i naparami ziołowymi. W czasie upałów wypijaj przynajmniej 2 litry płynów. Szczególnie pomocne mogą być napary z mięty, pokrzywy, szałwii i wierzby białej. Zrezygnuj z tych, które działają napotnie i potęgują
tą dolegliwość, czyli z ziela z lipy, czarnego bzu, a także herbaty z dodatkiem korzenia imbiru.
Najlepsze są napoje w temperaturze pokojowej. Bierzmy przykład z południowców, którzy popijają w ciągu dnia ciepłe napoje. Porcję chłodnego napoju
z dodatkowymi kostkami lodu organizm traktuje jako zagrożenie dla właściwej ciepłoty
i reaguje natychmiastowym podniesieniem temperatury. Odwrotnie jest po wypiciu ciepłego napoju, który działa jak sygnał do obniżenia temperatury ciała.
- Ogranicz ilość spożywanego białka, zwłaszcza w czasie upałów
Pot wydzielany na skórze zawiera białko, które podczas rozkładu przez bakterie powoduje przykry zapach. Jednak nie to jest problemem, spożywanie nadmiaru białka oraz tłuszczu zwierzęcego powoduje większą potliwość. Dlatego staraj się unikać dań mięsnych, zwłaszcza smażonych oraz zup gotowanych na mięsnych wywarach. Unikaj zawiesistych sosów, zrezygnuj ze śmietany, mleka i serów pleśniowych. Z nabiału wybieraj napoje mleczne fermentowane o smaku naturalnym i białe sery
- Wybieraj sezonowe warzywa i owoce
Niektóre warzywa powodują, że woń potu staje się bardziej intensywna. Do tej grupy można zaliczyć przede wszystkim cebulę, por i czosnek. Warto je ograniczyć przygotowując posiłki. Pozostałe warzywa (poza strączkowymi) możesz jeść niemal bez ograniczeń. Wykorzystuj przede wszystkim sezonowe warzywa i owoce. Ważne,
by spożyć ich minimum 4 porcje dziennie
Sięgaj po warzywa szczególnie bogate w potas, który tracimy wraz z potem. Jedz pomidory, młode ziemniaki, awokado, marchew, kalarepę, cukinię, sałatę czy kukurydzę. Warzywa strączkowe jedz maksymalnie raz w tygodniu – zamiast mięsnego obiadu wybierz soję, soczewicę
lub cieciorkę. Przynajmniej raz dziennie zjedz owoc – bogate w potas banany, morele, figi oraz kiwi, a także truskawki, winogrona, porzeczki, jeżyny czy jabłka.
- Zrezygnuj całkowicie z ostrych przypraw, używaj świeżych ziół
Zamiast pieprzu, ostrej papryki lub rozgrzewającego cynamonu używaj świeżych ziół
– bazylii, mięty, pietruszki, kopru. Zaleca się także ograniczenie spożycia soli i produktów zawierających glutaminian sodu. Dlatego odrzuć wszelkie mieszanki przypraw
z dodatkiem soli, a także kostki rosołowe. Do przygotowania posiłków używaj wyłącznie świeżych produktów i ziół.
Jeśli mimo codziennej pielęgnacji skóry, a zwłaszcza stosowania antyperspirantów oraz zmianie nawyków żywieniowych nadmierna potliwość nie pozwala Ci na normalne funkcjonowanie, koniecznie udaj się do lekarza. Nierzadko wzmożone pocenie powiązane jest z poważnymi dolegliwościami, m.in. takimi jak: cukrzyca, choroby tarczycy, choroby układu pokarmowego (zwłaszcza zaburzenia jelitowe) czy nowotwory. Problem nadmiernej potliwości spotykany jest także u kobiet ciężarnych i w okresie menopauzy.
Justyna Marszałkowska jest dietetykiem medycznym i konsultantką Rexony.