Porcja: ok. 590 kcal
Przepis na 6 porcji
Przygotowanie: ok. 90 minut

Składniki:

  • 1,5 kg porcji indyka,
  • cebula,
  • 2 marchewki,
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól

Na sos:

  • 10 dag obranych migdałów,
  • 10 dag łuskanych orzeszków ziemnych,
  • 10 dag gorzkiej czekolady,
  • 4 pomidory,
  • cebula,
  • 2-3 papryczki chili,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 5 dag rodzynek,
  • 8 łyżek oliwy,
  • łyżka nasion kolendry,
  • 4 łyżki sezamu,
  • 2 łyżki cukru,
  • po 6 goździków i ziaren pieprzu,
  • łyżeczka nasion anyżu,
  • laska cynamonu długości 4 cm,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Porcje indyka włożyć do garnka. Dodać obraną, pokrojoną marchew, cebulę, seler i ząbki czosnku. Zalać wodą, posolić, gotować 50 min. Na patelnię wrzucić migdały, orzeszki, kolendrę, goździki, anyż i cynamon. Mieszając, prażyć kilka minut, wyjąć. Cebulę i czosnek posiekać. Chili oczyścić, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać chili, sparzone i obrane pomidory, dusić kilka minut. Do masy włożyć uprażone migdały z orzeszkami i przyprawami, zmiksować. Włożyć czekoladę, wlać 2 szklanki rosołu z indyka i wymieszać. Zagotować, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Do sosu włożyć porcje indyka i gotować razem 15 min. Porcje indyka wyjąć na talerz, posypać uprażonym na suchej patelni sezamem. Podawać z ryżem, tortillami i czarną fasolą.