Makaron a’la Buccaneer
Składniki (dla 2 osób):
- 200 g makaronu pióra Mamma Mia
- 20 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 100 g kalmara
- 80 g pomidorów
- 230 g małży
- 60 g cukinii
- 50 ml wywaru rybnego
- pietruszka
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Pokrój kalmara w cienkie paseczki. Starannie umyj małże, usuwając piasek. W garnku podsmaż zmiażdżony ząbek czosnku na 10 ml oliwy, następnie dodaj kalmara i małże. Zalej wywarem, dopraw solą i pieprzem, posyp odrobiną posiekanej pietruszki. Pokrój cukinię i pomidory w drobne kawałki i podsmaż na patelni na pozostałych 10 ml oliwy.
Ugotuj makaron, dobrze go odsącz i wymieszaj w garnku z sosem z owoców morza, stale go podgrzewając. Zwiększ płomień, dodaj warzywa i dopraw do smaku.
Ważne!
Wywar rybny można przygotować z ości i głów wyfiletowanych ryb. Należy najpierw usunąć oczy oraz skrzela aby wywar nie zmętniał oraz nie zrobił się gorzki. Do wywaru można dodać pancerzyki krewetek oraz włoszczyznę.