Romantyczne spaghetti z odrobiną pikanterii - PRZEPIS

Reklama

Składniki (dla 2 osób):

  • 200 g makaronu spaghetti Mamma Mia!
  • 20 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 30 g selera naciowego
  • 250 g czerwonej papryki
  • 15 g masła
  • 2-3 łodyżek pietruszki
  • ok. 10 listków bazylii
  • 1 łodyżka mięty
  • 1-2 łodyżki szczypiorku
  • 10 ml brandy
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

To niezwykle szybkie w przygotowaniu danie swój wyjątkowy smak zawdzięcza aromatycznemu pesto ze świeżych ziół i oliwy z oliwek, które stanowi jego bazę. By uzyskać pesto, które jest znakomitym dodatkiem do potraw podawanych zarówno na ciepło jak i na zimno, należy połączyć razem świeże, posiekane zioła i oliwę z oliwek.

Zioła umyj i delikatnie osusz. Umieść je, razem z oliwą z oliwek, w blenderze lub mikserze i zmiksuj na wysokich obrotach tak, by powstało pesto. Nie używaj soli.

Pokrój paprykę w cienkie słupki. Część pokrojonej papryki odłóż na bok, by użyć jej później do dekoracji.

W rondelku rozpuść masło, następnie dodaj posiekane czosnek i seler; podsmażaj do chwili, gdy czosnek przybierze złoty kolor. Dodaj pokrojoną paprykę; całość polej brandy i pozostaw na ogniu do momentu gdy papryka zmięknie, a alkohol odparuje – docelowo całość ma mieć konsystencję gęstego przecieru, wtedy dopraw solą, pieprzem i dodaj dwie papryczki chili.

Makaron ugotuj w dużej ilości gotującej się, osolonej wody; odsącz i wymieszaj z aromatycznym pesto i niewielką ilością paprykowego purée.

Wyłóż na talerz łyżkę purée z papryki, przykryj je spaghetti wymieszanym z pesto i udekoruj paskami surowej papryki.

Reklama