Makaron penne z sosem podwójnie pomidorowym

Reklama

Składniki:

  • 200g makaronu pióra Mamma Mia
  • 50 g wędzonego boczku
  • pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 200 g krojonych pomidorów z puszki
  • sól i pieprz
  • liście bazylii
  • ser dojrzewający

Przygotowanie

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z odrobiną oliwy z oliwek. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażyć. Dodać pokrojone drobno suszone pomidory, przesmażyć przez chwilę następnie dodać pomidory z puszki. Dusić całość, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzony makaron dodać do sosu i dusić całość przez chwilę aż sos pokryje makaron. Dodać listki bazylii, wymieszać. Przed podaniem posypać startym serem.