Kobiety tworzą trendy w nowych smakach alkoholi. 60 proc. z nich deklaruje, że regularnie próbuje nowych smaków, aż 3/4 kobiet pije drinki, szczególnie kobiety do 30 roku życia przy tylko 1/4 mężczyzn. Sięganie po nowe smaki alkoholi jest oznaką otwartości, daje też możliwość wymiany doświadczeń – mówi agencji Newseria Biznes Paweł Zadroga, business unit manager w IQS.

Reklama

Jak wynika z badania przeprowadzonego przez IQS w grupie wiekowej 18–39 lat, zmienia się podejście do alkoholu, przede wszystkim kobiet. Zgodnie ze stereotypami panie chętnie sięgały po delikatne i słodkie drinki, mocne alkohole o wyrazistym smaku były zarezerwowane dla mężczyzn. Obowiązujące do niedawna podziały na alkohole straciły rację bytu. Już 74 proc. pań twierdzi, że nie istnieje „damski” i „męski” alkohol.

Alkohole, które jeszcze od niedawna były uważane za męskie, często pozwalają kreować wizerunek kobiet wolnych, niezależnych, pewnych siebie i pomagają w zwróceniu uwagi na siebie. Często kobieta pijąca np. whisky na lodzie zdecydowanie zwraca uwagę w pozytywny sposób, nie tylko mężczyzn – zauważa Zadroga.

Co druga pani lubi alkohole, które pasują zarówno do mężczyzn, jak i kobiet. Próby ukobiecenia męskich trunków są zaś często odbierane przez płeć piękną jako przejawy traktowania ich niepoważnie i odrzucane ze względu na brak autentyzmu. Drinki są już dla każdego, a ich picie stało się oczywistością.

Kobiety zdecydowanie bardziej zwracają uwagę na butelkę. Aż 60 proc. z nich uważa, że ma to znaczenie przy wyborze alkoholu. Często też oprawa związana z podaniem alkoholu i opakowaniem bardzo wiele dla kobiet znaczy – wskazuje przedstawiciel IQS.

Zmienia się również sposób picia alkoholu. Mieszanie alkoholu stało się modne. Blisko 30 proc. osób pije różne alkohole jednego wieczora, najczęściej młodzi (39 proc. w grupie wiekowej 18–24 lata). Inne jest podejście do tego, co i w jaki sposób jest pite, bo różnorodność doświadczeń jednego wieczora jest coraz większą wartością. Ponad połowa celowo odwiedza lokale z szeroką ofertą ciekawych alkoholi i drinków.

Coraz częstszym zjawiskiem jest też foodpairing, czyli dopasowanie alkoholu do potrawy i odwrotnie.

Pod tym względem zdecydowanie wyróżniają się kobiety powyżej 35 roku życia. Ponad 60 proc. w sposób aktywny poszukuje różnych lokali oferujących alkohol, który w sposób atrakcyjny, unikalny dobiera do niego jedzenie. Kobiety są zdecydowanie pod tym względem bardziej wyczulone niż mężczyźni – podkreśla Paweł Zadroga.