Tylko w tym roku naukowcy 28 razy badali wpływ cukru na umysł człowieka. Specjaliści podkreślają, że ilość naukowo potwierdzonych doniesień wskazujących na uzależniające właściwości cukru jest tak duża, że nie może być dłużej ignorowana.
"Odnajdujemy wiele związków w tym jak leki i jedzenie wpływają na nasz mózg" - wyjaśnia Nora Volkow, dyrektor National Institute on Drug Abuse.
Farmakolog Richard Adamson, pełniący funkcję konsultanta w American Beverage Association z rozbawieniem przyjmuje te naukowe doniesienia. Jest przekonany, że nie można uzależnić się ani od cukru, ani od fast foodów.
"Jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś napadł na bank, żeby zdobyć pieniądze na lody albo batonika" - komentuje.
Naukowcy jednak nie dają się zwieść i podkreślają, że biochemia mózgu narkomanów oraz osób uzależnionych od słodyczy jest bardzo podobna. Mechanizm wyzwalający nałóg jest zazwyczaj taki sam. Tym bardziej, że od cukru w prosty sposób można się uzależnić, bo jest on praktycznie wszędzie, dodaje się go nawet do tych najmniej oczywistych produktów jak musztardy, ketchupy, sosy.
Badacze wyliczają, że średnio każdego dnia możemy spożywać nawet do 25 łyżek cukru, który kryje się w różnych produktach stosowanych codziennie. Bawiąc się dalej w matematyczne wyliczenia okazuje się, że rocznie możemy spożywać nawet 45 kg cukru. A prawidłowa dzienna dawka spożycia cukru wynosi jedynie 7 gramów.