Z kalafiora

Składniki: kalafior, szklanka orzechów włoskich, szklanka rodzynek, majonez, świeży tymianek, sól, pieprz



Przygotowanie: Kalafior dokładnie umyć, podzielić na różyczki, krótko obgotować we wrzątku. Odcedzić, odstawić do wystudzenia. Rodzynki i orzechy umyć w ciepłej wodzie, osączyć. Różyczki kalafiora wymieszać z orzechami oraz rodzynkami, połączyć z majonezem, doprawić solą i pieprzem. Podawać sałatkę mocno schłodzoną, udekorowaną świeżym tymiankiem.





Reklama

Mizeria z fetą

Składniki: 2 ogórki, opakowanie fety w kostkach w oliwie z oliwkami, 2 ząbki czosnku, pęczek koperku, sól, pieprz



Przygotowanie: Ogórki umyć, ale nie obierać, pokroić w cienkie plasterki, dodać sól oraz pieprz. Odczekać kilkanaście minut, po czym odlać zbierający się sok. Czosnek obrać, a następnie drobno posiekać, wymieszać z plasterkami ogórka. Fetę w kostkach wraz z oliwkami i oliwą dołożyć do ogórków. Delikatnie wymieszać, posypać posiekanym koperkiem.



Z jajek i fasoli

Składniki: 5 jajek, puszka groszku konserwowego, puszka czerwonej fasoli, pęczek dymki, majonez, sól, pieprz



Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Jedno pokroić w plastry i odłożyć do dekoracji, pozostałe posiekać. Groszek i fasolę odcedzić. Dymkę ze szczypiorem umyć i posiekać. W przezroczystej salaterce układać warstwami: jajka, groszek i fasolę. Każdą warstwę posypać solą oraz pieprzem. Wierzch posypać posiekanymi dymką i szczypiorem. Grubo polać majonezem. Udekorować jajkiem.



Z żółtego sera, pora i ananasa

Składniki: 20 dag żółtego sera, średni por, jabłko, puszka ananasa, 2 mandarynki, majonez, sok z cytryny



Przygotowanie: Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por umyć, oczyścić. Odciąć białą część, pokroić w cienkie krążki. Jabłko umyć, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki. Ananas odcedzić, a jeżeli jest w plastrach, pokroić w niewielką kostkę. Krążki pora wymieszać z owocami oraz żółtym serem, doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Sałatkę wymieszać z majonezem.



Z pomidorów, jajek i sera

Składniki: 20 dag żółtego wędzonego sera w plastrach, 2 jajka, 2 pomidory, garść kiełków Na sos: 4 łyżki oliwy, łyżka octu, ząbek czosnku, sól, pieprz































Przygotowanie: Pomidory pokroić w plasterki. Ser zwinąć w ruloniki, a następnie pokroić na kawałki. Jajka na twardo pokroić w plasterki. Czosnek rozetrzeć ze sporą szczyptą soli i odrobiną pieprzu. Wymieszać z octem i oliwą. Składniki sałatki ułożyć na dużym talerzu, oprószyć solą i pieprzem, polać sosem, posypać kiełkami.