Sernik na zimno z mandarynkami
 Przepis na 16 porcji
 Składniki:
 - 80 dag homogenizowanego serka waniliowego
 - szklanka kremówki 36-proc.
 - 2 puszki mandarynek w syropie (po 30 dag)
 - cytryna ltorebka cukru waniliowego
 - 20 g żelatyny (1 opakowanie żelatyny na 1 l płynu)
 - 2 gotowe spody biszkoptowe (o średnicy 23 cm)
 - opakowanie podłużnych biszkoptów (15 dag)
 * Mandarynki osączyć na sicie z zalewy. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zalewy z mandarynek, a następnie podgrzać, mieszając w rondelku, aż żelatyna się całkowicie rozpuści. Odstawić do ostygnięcia i połączyć z serkiem waniliowym.
 * Ze sparzonej, osuszonej papierowym ręcznikiem kuchennym cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok, dodać do kremówki. Wsypać opakowanie cukru waniliowego i ubić na sztywno. Ubitą kremówkę domieszać do masy serowej. Na koniec dodać połowę osączonych mandarynek.
 * Na dnie tortownicy o średnicy 24 cm ułożyć gotowy krążek biszkoptowy i skropić go zalewą z mandarynek. Wokół brzegów formy ustawić biszkopty, również skropione zalewą mandarynkową.
 * Do środka włożyć masę serową, przekładając ją pozostałymi biszkoptami. Wyrównać wierzch, przykryć biszkoptowym krążkiem i skropić zalewą z mandarynek.
 * Wierzch udekorować pozostałymi mandarynkami. Odstawić do lodówki, aż masa całkowicie stężeje. Po wyjęciu pokroić na porcje. Niewykorzystane ciasto przechowywać w lodówce, przykryte folią spożywczą.
 Jaki serek do sernika?
 Sernik na zimno wyjdzie tym lepiej, im gęstszy będzie serek homogenizowany. Gęstość serka możemy sprawdzić, potrząsając opakowaniem - gęsty serek nie drgnie podczas potrząsania. czas przygotowania 40 min
Pieczone jabłka z sosem owocowym
 Przepis na 4 porcje
 Składniki:
 - 4 duże jabłka
 - 4 łyżki płatków owsianych
 - 5-6 łyżek posiekanych bakalii
 - 4 łyżki posiekanych orzechów
 - 50 ml jogurtu
 - 50 ml rumu Na sos: l5-6 łyżek dżemu wiśniowego
 -150 ml czerwonego wina
 - torebka kisielu wiśniowego z żurawiną (instant, na ciepło)
 Dodatki:
 - 2 łyżki masła
 - 2 łyżki miodu
 - sok i skórka z cytryny l mielony cynamon
 - mielone goździki l listki melisy
 * Płatki owsiane zalać jogurtem, odstawić na 10 minut. Posiekane bakalie skropić rumem.
 * Orzechy uprażyć na suchej patelni. Jabłka umyć, osuszyć, odkroić wierzchy i wydrążyć gniazda nasienne. Środki jabłek skropić sokiem cytrynowym. Na nadzienie wymieszać płatki owsiane, bakalie oraz orzechy. Doprawić miodem, skórką otartą z cytryny, szczyptą mielonego cynamonu i goździków.
 * Jabłka napełnić nadzieniem, posmarować skórkę masłem. Faszerowane jabłka ustawić w żaroodpornym naczyniu do zapiekania, przykryć odkrojonymi wierzchami, podlać niewielką ilością wody. Piec około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.
 * W tym czasie przygotować sos owocowy. Do rondelka włożyć dżem wiśniowy i wlać pół szklanki wody oraz wino. Wymieszać i zagotować. Odstawić z ognia, wsypać zawartość torebki kisielu. Mieszać energicznie łyżką przez minutę.
 *Sos wlać do sosjerki i podawać na ciepło do upieczonych jabłek. Jabłka doskonałe Aby skórka jabłek nie pękała podczas pieczenia, a także zbytnio się nie marszczyła, można na dno żaroodpornego naczynia, w którym mają być zapiekane jabłka, wlać szklankę wody lub dowolnego soku owocowego.
Sorbet z kiwi
 Przepis na 4 porcje
 Składniki:
 - 6 dorodnych owoców kiwi
 - średniej wielkości limonka
 - 20 dag cukru lszklanka wody
 - białko
 -kieliszek likieru miętowego
 Dodatki:
 - do dekoracji: truskawki, świeże listki mięty
 *Limonkę sparzyć w gorącej wodzie, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie na tarce o małych oczkach otrzeć ze skórki i wycisnąć sok. *Kiwi umyć, osuszyć, obrać, miąższ pokroić na kawałki i zmiksować na jednolicie gładki mus (zmiksowany miąższ można dodatkowo przetrzeć przez sito z małymi oczkami, aby usunąć drobne pesteczki). Mus z kiwi wymieszać z sokiem i skórką z limonki.
 *Wodę wlać do rondelka, wsypać cukier, mieszając, gotować na małym ogniu kilka minut, aż cukier całkowicie się rozpuści. Syrop odstawić do ostudzenia. Zimny syrop połączyć z musem z kiwi. Białko ubić na sztywną pianę, domieszać do masy owocowej.
 *Przygotowany sorbet wstawić do zamrażalnika na 3-4 godziny. W czasie mrożenia sorbet kilkakrotnie wymieszać, aby masa równomiernie zamarzała.
 *Tuż przed podaniem zamrożony sorbet wyjąć z zamrażarki, rozkruszyć szpikulcem do lodu, przełożyć do mocno schłodzonej miski, aby się nie rozpuścił i dokładnie utrzeć mikserem. Spulchnioną masę przełożyć do schłodzonych pucharków. Każdą porcję lodów polać likierem miętowym, udekorować cząstką truskawki oraz świeżymi listkami mięty.
Owocowe różności
 Taki sorbet można z powodzeniem przygotować z innych owoców - mrożonych truskawek, wiśni czy malin, a także osączonych z zalewy owoców z puszki - ananasa, brzoskwiń, mandarynek. Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym na 12 porcji
 Składniki:
 - 4 jajka
 - 10 dag mąki
 - 5 dag mąki ziemniaczanej l15 dag cukru ltorebka cukru wanil.
 - 2 łyżki soku z cytryny
 Na nadzienie:
 - 1 kg jabłek
 - 10 dag cukru
 Dodatki:
 - torebka cukru waniliowego
 - cynamon
 - szczypta zmielonych goździków
 - cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym i cynamonem
 * Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem połowy cukru. Żółtka utrzeć na krem z resztą cukru i cukrem waniliowym oraz sokiem z cytryny.
 * Do masy z żółtek dodać pianę z białek oraz mąkę pszenną przesianą razem z mąką ziemniaczaną. Ciasto lekko wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć natłuszczonym pergaminem.
 *Na przygotowaną blachę wyłożyć ciasto i równomiernie je rozsmarować. Wstawić do piekarnika (180 st.) i piec na jasnozłoty kolor około 15 minut.
 *Biszkopt wyjąć z piekarnika, przykryć wilgotną ściereczką, odwrócić, usunąć pergamin i zwinąć razem ze ściereczką, zaczynając wzdłuż dłuższego boku. Ostudzić. *Jabłka umyć, obrać, pokroić na cząstki, wycinając przy tym gniazda nasienne. Pokroić w kostkę, włożyć do rondla, podlać 2 łyżkami wody i rozgotować pod przykryciem. Mus jabłkowy doprawić do smaku cukrem i cukrem waniliowym oraz cynamonem i goździkami.
 *Biszkopt rozwinąć, posmarować musem jabłkowym i ponownie zwinąć. Posypać przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym i cynamonem.
Rolada inaczej
 Nadzienie do rolady można przygotować na wiele sposobów. Polecamy zwłaszcza farsz orzechowy: 2 jajka ubić na parze z 10 dag cukru, opak. cukru waniliowego, wymieszać z 20 dag mielonych orzechów włoskich i 3 łyżkami kremówki.
                Planujesz przyjęcie komunijne i nie masz pomysłu na deser. Nie każdy lubi torty lub ciasta z cukierni. Zwolennikom domowych wypieków proponujemy kilka prostych, tanich i pysznych deserów. Idealnych na rodzinne, uroczyste spotkanie. 
        
    
                        
                        Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
                Reklama
            
        
    
                Reklama
            
        
    Reklama