Kawa z oliwą z oliwek: właściwości
Kawa z dodatkiem oliwy z oliwek to pomysł, które ma swoje źródło w kuchni azjatyckiej. Przypomina nieco słynną kawę kuloodporną, która przygotowuje się z dodatkiem masła i oleju kokosowego (tzw. keto kawa). Kawa z oliwą z oliwek ma swoich zwolenników nie tylko ze względu na specyficzny smak, ale przede wszystkim szereg właściwości prozdrowotnych. Kawa - z uwagi na zawartość kofeiny - naturalnie pobudza, poprawia pracę mózgu i dodaje energii.
Z kolei oliwa z oliwek to doskonałe źródło zdrowych tłuszczów, witamin (A, E, D i K) i minerałów. To połączenie sprawia, że kawa z dodatkiem oliwy z oliwek stała się popularna wśród osób, które dbają o zdrowie. Zalety kawy z oliwą z oliwek: obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL oraz podniesienie poziomu dobrego cholesterolu HDL, profilaktyka chorób sercowo-naczyniowych, poprawa pracy układu pokarmowego, zapobieganie zaparciom oraz poprawa koncentracji.
Kawa z oliwą z oliwek: przepis
Przygotowanie kawy z oliwą z oliwek jest banalnie proste. Do świeżo zaparzonej kawy wystarczy dodać łyżeczkę oliwy z oliwek, a następnie wymieszać. Smak oleato można wzbogacić dodając odrobinę cynamonu, kardamonu czy kakao.
Uważaj z kawą z oliwy z oliwek jeśli cierpisz na dolegliwości układu pokarmowego. Przy chorobach przewlekłych, zasięgnij porady lekarza lub dietetyka, żeby upewnić się, czy oleato będzie służyć twojemu zdrowiu i dobremu samopoczuciu.