Drożdże piekarnicze są bogate w witaminy z grupy B. Zawierają też sporo białka i błonnika pokarmowego, a także składników mineralnych. Drożdże mają zastosowanie nie tylko w pieczeniu chleba i innych wypieków, ale także w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, farmaceutycznym i… w ogrodnictwie! Przeczytaj, jak możesz je wykorzystać w pielęgnacji roślin.

Reklama

Podlewanie roślin drożdżami – jakie są tego zalety?

Drożdże piekarskie można wykorzystać do podlewania roślin w celu ich odżywienia i ochrony. Nawóz z drożdży wykazuje pozytywny wpływ na wzrost upraw, obfite kwitnienie oraz wzmacnia korzenie sadzonek. Drożdżowa i ekologiczna mikstura chroni też rośliny przed niektórymi chorobami i szkodnikami. Przede wszystkim zastosowanie drożdży w ogrodzie stanowi alternatywę dla gotowych, chemicznych nawozów i jest nie tylko naturalnym, ale i tanim rozwiązaniem.

Jakie rośliny podlewać drożdżami?

Najlepsze rezultaty uzyskuje się, podlewając drożdżami następujące rodzaje roślin:

  • warzywa (np. pomidory, ogórki, dynie oraz warzywa psiankowate),
  • krzewy i drzewa owocowe (np. truskawki, porzeczki, borówki amerykańskie),
  • rośliny ogrodowe (np. różaneczniki, floksy, hortensje, lawendy).
  • rośliny domowe (np. storczyki, skrzydłokwiaty, paprocie).

Jak przygotować nawóz z drożdży?

Przygotowanie odżywczego nawozu z drożdży jest proste i szybkie. Potrzebujesz kostki drożdżowej albo drożdży w proszku. Wymieszaj 100 gramów drożdży (lub 35 gramów suszonych drożdży) z 10 litrami ciepłej wody. Pozostaw miksturę na około godzinę. Taki oprysk nie wymaga rozrzedzania i można go od razu używać. Teraz tylko przelej mieszankę do butelki ze spryskiwaczem – i gotowe!

Rośliny domowe zasilaj taką drożdżową odżywką, aby je wzmocnić. Najlepiej robić to wczesną wiosną oraz we wrześniu. W przypadku warzyw czy krzewów drożdży możesz używać częściej (najlepiej co około 14 dni).

Oprysk z drożdży na zarazę ziemniaczaną – jak go zrobić?

Sięgnij po drożdżowy oprysk w szczególności wtedy, gdy np. na uprawie ogórków czy pomidorów pojawi się tzw. zaraza ziemniaczana, czyli grzybicza choroba atakująca liście i plony. W takim przypadku połącz kostkę drożdży z niepełnym litrem ciepłego mleka. Możesz też dodać odrobinę płynnego szarego mydła. Gdy mieszanka ostygnie, potraktuj nią zainfekowane krzaczki, a za kilka dni zaraza zacznie znikać.