Z kuchni wzięte... Wyjątkowe przepisy na naturalne kosmetyki
1 Składniki: • 1 łyżeczka drożdży (nie w proszku) • 1 łyżka jogurtu naturalnego • kilka kropli cytryny • Kilka kropli oliwy z oliwek Przygotowanie: Drożdże rozgnieść z dodatkiem kilku kropli ciepłej wody, wymieszać z jogurtem oraz kilkoma kroplami cytryny i oliwy z oliwek. Mieszankę należy nałożyć na ok. 15 min., na umytą i osuszoną ręcznikiem twarz. Zmyć ciepłą wodą. Nałożyć krem pielęgnacyjny. Można stosować raz w tygodniu lub dwa razy w tygodniu, w wypadku nasilonego trądziku.
Shutterstock
2 Składniki: • 0,5 filiżanki płatków owsianych • 1 łyżeczka miodu • łyżeczka migdałów • 0,5 łyżeczki soku z cytryny • łyżeczka oleju słonecznikowego lub ze słodkich migdałów (w wypadku wykorzystania go również jako maseczki, wszystkie składniki można zmieszać z łyżeczką maślanki zamiast oleju) Przygotowanie: Z pomocą blendera rozdrabniamy obrane wcześniej ze skórek migdały i łączymy je z pozostałym składnikami. Olej można zastąpić maślanką i wykorzystać peeling jako maskę. Naturalny kwas mlekowy z maślanki, w doskonały sposób dodatkowo oczyści i odświeży skórę. Peeling nakładamy na wcześniej umytą twarz i okrężnymi ruchami wmasowujemy przez ok. dwie minuty. Pozostałą część możemy położyć na twarz w formie maseczki na następne 7-10 min. Po tym czasie maseczkę zmywany ciepłą wodą.
Shutterstock
3 Składniki: • 1 szklanka brązowego lub białego cukru • 4 łyżki kawy naturalnej, mielonej • 0,5 szklanki oleju słonecznikowego/oliwy z oliwek lub ze słodkich migdałów Przygotowanie: Kawę wsypujemy do papierowego filtra umieszczonego w szklance lub filiżance. Zalewamy wrzątkiem. Po 10 minutach wyjmujemy i odcedzamy od naparu. Cukier łączymy z olejem, który akurat mamy dostępny w domu oraz wcześniej przygotowaną kawą. Pozostawiamy na 5 min. Pod prysznicem rozprowadzamy peeling okrężnymi ruchami po całym ciele, do momentu kiedy skóra lekko się zaróżowi. Dokładnie spłukujemy peeling i idealnie gładkie ciało gotowe.
Shutterstock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję