Eksperyment przeprowadzono na świniach, które karmiono skrobią ziemniaczaną. Po 14 tygodniach kartoflanej diety zwierzakom zrobiono analizy krwi. Okazało się, że w krwi świń zmniejszyła się ilość białych krwinek: leukocytów oraz limfocytów. Wspomniane komórki odpornościowe powstają w organizmie, gdy musi walczyć z chorobą.
Jak twierdzą naukowcy, mniejsza ilość białych krwinek w krwi zwierzaków oznacza, iż ich organizm jest mniej podatny na różnego rodzaju schorzenia. Choć świnki karmiono surową skrobią, tj. z nieugotowanych ziemniaków, zdaniem autora badań dr. José Francisca Pereza podobne korzyści dałoby jedzenie ziemniaków ugotowanych.
Z wcześniejszych badań wynika, iż dieta bogata w ten rodzaj skrobi może zmniejszać ryzyko nowotworu jelita grubego oraz wystąpienia zespołu jelita drażliwego.
Jedz ziemniaki, a wzmocnisz swój układ odpornościowy. Takie wnioski płyną z badań hiszpańskich naukowców z Universitat Autonoma de Barcelona.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Reklama
Reklama
Reklama