Zanim sięgniesz do apteczki po uspokajające kropelki lub poprosisz lekarza o receptę na proszki nasenne, spróbuj pomóc sobie sama. W swojej kuchni znajdziesz produkty, które zmienią wiecznie zmęczonego nerwicowca w spokojną, zadowoloną z życia kobietę. Mówiąc o prawidłowym odżywianiu, najczęściej myślimy o szczupłej sylwetce i młodym wyglądzie. Rzadziej o tym, że nasz układ nerwowy, a przede wszystkim mózg zużywa aż 1/5 dziennej porcji składników odżywczych. Gdy ich nie dostaje, nie funkcjonuje prawidłowo. Stąd Twój brak odporności na trudne sytuacje, nerwowość, skłonność do płaczu, bezsenność. Podpowiadamy więc, co warto jeść, by Twoje nerwy były jak postronki.
Dieta antystresowa jest urozmaicona i zdrowa. Nie znajdziesz w niej niby-poprawiających nastrój, a dodających kilogramów batoników. Zadziała najlepiej, jeśli wymienione produkty będziesz jeść regularnie w 4-5 posiłkach każdego dnia.
BANANY
Dlaczego? Zawierają m.in. sporo białka, jodu, potasu, magnezu, witamin C i PP. Jak działają? Przestaniesz być nadpobudliwa, kłopotać się byle czym, będziesz lepiej spała. Białko banana wspomaga powstawanie serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. Sięgnij też po… pomidory, ziemniaki, rzeżuchę i zboża.
KAKAO
Dlaczego? Jest największym źródłem magnezu, zawiera też alkaloid - teobrominę. Jak działa? Magnez chroni przed meteoropatią, stanami lękowymi, rozdrażnieniem, poprawia koncentrację. Teobromina regeneruje organizm po wysiłku. Sięgnij też po… pestki dyni, kasze, orzechy.
BURAKI
Dlaczego? Jest w nich dużo manganu i witamin z grupy B. Jak działają? Pozytywnie wpływają na pracę mózgu, dzięki nim łatwiej Ci będzie skoncentrować się w pracy. Ich składniki nawzajem się dopełniają, bo mangan uaktywnia enzymy potrzebne do przyswajania witamin z grupy B. Sięgnij też po… zielone warzywa liściaste, groch, orzechy, cebulę, produkty z mąki z pełnego przemiału.
ROŚLINY STRĄCZKOWE
Dlaczego? Wzbogacą Twój organizm w cynk, fosfor i biotynę (witamina H). Jak działają? Regulują czynności centralnego układu nerwowego. Cynk chroni przed schizofrenią, biotyna przeciwdziała nastrojom depresyjnym. Sięgnij też po… pomidory, kapustę, dynię, żółtka jaj (biotyna), drożdże (cynk).
ZIEMNIAKI
Dlaczego? Zawierają dużo potasu. Jak działają? Obniżają ciśnienie, regulują rytm serca, likwidują bóle głowy wywołane stresem, uspokajają. Jedz ich dużo, bo stres obniża poziom potasu w organizmie. Sięgnij też po… pomidory, banany, cytrusy, sałatę, pestki słonecznika.
ORZECHY
Dlaczego? Znajdziesz w nich kwas lanolinowy (zdrowy tłuszcz), selen, magnez, potas, fosfor. Jak działają? Likwidują poranną apatię, wzmacniają układ odpornościowy i zdolność koncentracji. Uwaga: słodycze niszczą selen! Sięgnij też po… ziarna zbóż, drożdże (selen), pomidory oraz ryby i oliwę (zdrowe tłuszcze).
RYBY
Dlaczego? Są prawdziwym magazynem nienasyconych kwasów tłuszczowych (zwłaszcza ryby morskie, które zawierają kwas omega-3). Jak działają? Wzmacniają układ nerwowy. Ochronią Cię zarówno przed depresją, jak i przed męczącą nadpobudliwością. Sięgnij też po… oliwę z oliwek, oliwki, oleje roślinne, wszystkie gatunki orzechów, migdały.
DRÓB
Dlaczego? Jest w nim dużo witamin z grupy B oraz białka. Jak działa? Dzięki witaminom B pojawią się w twoim organizmie naturalne antydepresanty (np. dopamina), dzięki białku - tyrozyna, aminokwas uczestniczący w wytwarzaniu hormonu szczęścia, czyli serotoniny. Sięgnij też po… soczewicę, fasolę, banany, ziarna zbóż.
KASZA
Dlaczego? Zawiera sporo krzemu, miedzi, fosforu i witamin z grupy B. Jak działa? Wpływa kojąco na układ nerwowy, poprawia nastrój. Warto wiedzieć, że Twój organizm przyswoi krzem wyłącznie po ugotowaniu produktu, który go zawiera. Sięgnij też po… mleko i jego przetwory, pełnoziarniste pieczywo, pokrzywę.
PAPRYKA
Dlaczego? Zawiera bardzo dużo witaminy C, zwykle nietrwałej, która w tym warzywie nie traci swoich właściwości podczas gotowania. Jak działa? Witamina C uczestniczy w produkcji hormonów zwalczających stres, dodaje sił w trudnych sytuacjach. To doskonały "poprawiacz” humoru. Sięgnij też po… owoce cytrusowe, natkę pietruszki, rzeżuchę.
Przykładowy jadłospis
ŚNIADANIE
Owsianka na mleku z bananem i orzechami: do 300 ml mleka wsyp 2 łyżki płatków owsianych i gotuj na małym ogniu ok. 10 min. Przełóż owsiankę na talerz i dodaj do niej pół banana w plasterkach i 6 połówek orzechów włoskich. Porcja: 370 kcal.
OBIAD
Zraziki z kurczaka z makaronem: z 10 dag filetu z kurczaka wykrój 3 zrazy. W środek każdego włóż gałązkę bazylii. Zepnij wykałaczką. Obsmaż i uduś z pomidorami. Zjedz z 5 dag makaronu pełnoziarnistego. Porcja: 300 kcal.
KOLACJA
Pieczony łosoś z sałatą: 15 dag łososia posyp bazylią, owiń folią aluminiową i upiecz w piekarniku. Zjedz z zieloną sałatą z oliwą. Porcja: 390 kcal.
PRZEKĄSKA
Gorące kakao: przygotuj 200 ml kakao. Do tego pomarańcza. Porcja: 220 kcal.
Tego lepiej unikaj
• Kawy w nadmiernych ilościach Po chwilowym ożywieniu będziesz rozdrażniona i bardziej podatna na stres. Kofeina utrudnia przyswajanie cennych dla ciebie witamin B, C oraz cynku, potasu i magnezu.
• Alkoholu, bo odpręża na krótko i tylko pozornie, niekorzystnie działa na cały układ nerwowy.
• Produktów zawierających rafinowany cukier, podobnie jak kofeina utrudniają wchłanianie przez organizm potrzebnych Ci składników mineralnych.
• Nasyconych kwasów tłuszczowych Znajdują się w tłustych potrawach mięsnych, nabiale także w chipsach i frytkach - powodują ospałość i rozdrażnienie.
Opr. na podst. "Pani Domu"