Przepis na 6 porcji

Przygotowanie: ok. 90 minut

Składniki: 60 dag filetów z ryb słodkowodnych (karpia, lina, suma), 1 kg drobnych rybek (płotki, leszcze, karasie), 3 papryki, 2 cebule, 3 pomidory

Dodatki: łyżka koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, kminek, słodka i ostra mielona papryka, natka pietruszki, sól, pieprz

Przygotowanie: Sprawione drobne rybki zalać 2 l wody. Włożyć posiekaną cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Gdy woda się zagotuje, dodać łyżkę słodkiej mielonej papryki i łyżeczkę ostrej mielonej papryki. Gotować na wolnym ogniu 45 min. Wywar odcedzić, rybki przetrzeć przez sito i połączyć z wywarem. Dodać pokrojoną paprykę i sparzone, obrane i pokrojone na kawałki pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Zupę zagotować, włożyć opłukane filety rybne. Gotować na wolnym ogniu 15 min. W tym czasie zupy nie mieszać, aby kawałki ryby się nie rozpadły. Przed podaniem zupę ponownie doprawić do smaku. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Porcja: ok. 200 kcal