Golonka w piwie

Przepis na 6 porcji


Składniki:


• 4 małe golonki ze skórą (ok. 40 dag każda)
• 50 dag kiszonej kapusty
• 3 cebule
• 2 szklanki jasnego piwa
• 2-3 łyżki oleju
• łyżeczka kminku
• 2 liście laurowe
• ziele angielskie
• jagody jałowca
• sól
• pieprz

Sposób przyrządzenia:













Reklama

Golonki oczyścić, umyć, zalać wodą. Dodać sól i kilka ziaren pieprzu. Gotować na wolnym ogniu 45 minut.

Wyjąć, ostudzić, naciąć w kratkę, posypać kminkiem. Cebulę obrać, pokroić w talarki, zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną kapustę, liście laurowe, po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, jagód jałowca.

Podlać szklanką piwa, przykryć i dusić 30 min. Kapustę przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Na wierzchu ułożyć golonki i polać je piwem. Piec 30 min (200 st.). W czasie pieczenia golonki polewać piwem i raz obrócić, aby równomiernie się zarumieniły.