Filety z lina umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, oprószyć mąka i smażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek.

Reklama

W międzyczasie przygotowujemy sałatę i sos. Składniki: pół główki sałaty masłowej, pół główki sałaty karbowanej, pół główki endywii kędzierzawej, 500 g rabarbaru, 200 g cukru kryształu, 200 ml białego wina.

Sałaty i endywię dokładnie umyć i osuszyć. Rabarbar oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Cukier wsypać do garnka i ogrzewać, aż się rozpuści, dolać białe wino i gotować do uzyskania gęstego syropu; dodać pokrojony rabarbar i gotować do miękkości (ok. 10 min).

Rabarbar wyjąć, a syrop odparować do konsystencji sosu, wystudzić.

Na talerzu ułożyć rybę i sałatę, obok podać sos.

>>> ZOBACZ RÓWNIEŻ!