MAKOWIEC ZAWIJANY W KRUCHE CIASTO
Ciasto:
1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany
3 jaja ( 2 żółtka i jedno całe )
Mak:
1/2 kg maku
bakalie
1 żółtko
1 łyżka masła
zapach migdałowy
można dodać 3 łyżki powideł śliwkowych.
Syrop:
1/2 kg cukru
1/2 szklanki wody
JAK GO PRZYGOTOWAĆ?
1/2 kg maku gotować 2 godziny w wodzie. Odsączyć i zmielić 2 razy. Z 1/2 szklanki wody i 1/2 kg cukru ugotować syrop. Wymieszać z makiem i gotować 15 minut na maleńkim gazie, ciągle mieszając. Mak wymieszać z bakaliami, dodać zapach, łyżkę masła i 1 żółtko. Na końcu dodać ubitą pianę z 2 białek. Wszystko wymieszać
Ciasto:
Składniki posiekać. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Odstawić do lodówki i MOCNO schłodzić. Wyjąć 1 część ciasta i podsypując mąka, rozwałkować. Posmarować ciasto białkiem i wyłożyć połowę masy makowej. Zwinąć w rulon, końcówki ciasta podwinąć pod spód. Ciasno zawinąć w pergamin. To samo zrobić z drugą częścią ciasta.
Blachę posypać mąką, ułożyć 2 rulony makowca. Piec w temperaturze 180 stopni.
MAKOWIEC NA BISZKOPCIE
Ciasto makowca:
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka cukru
6 jajek
4 łyżki oleju
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa makowca:
50 dkg maku mielonego
3 jajka
3 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 kostki margaryny
10 dkg rodzynek
olejek migdałowy
10 dkg orzechów włoskich posiekanych
Ponadto:
polewa czekoladowa
JAK TO PRZYGOTOWAĆ?
Na masę makowca: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miód, margarynę, wymieszać z makiem, rodzynkami, orzechami, olejkiem, miodem i pianą z białek. Wyłożyć na blachę wyłożoną folią aluminiową i piec około 40 minut w temperaturze 180-200 stopni C.
Na biszkopt makowca: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka i nie przerywając ubijania dodać olej, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na upieczoną warstwę makową wylać ciasto, wstawić do piekarnika i piec jeszcze 20 minut. Upieczone i wystudzone ciasto przełożyć delikatnie (trzymając za brzegi folii) na tacę, tak aby biszkopt był pod spodem a mak na wierzchu. Polać makowiec polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami.
MAKOWIEC ŚNIEŻNY
Biszkopt jasny:
6 jaj
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa I:
25 dag maku mielonego
10 dag cukru kryształu
3 białka
2 łyżki miodu
1/2 szklanki słodkiego mleka
olejek migdałowy, 20 dag bakalii (rodzynki, płatki migdałowe, kostka z ananasa lub papai).
Masa II:
1/2 l śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
2-3 łyżki cukru pudru.
Masa III:
20 dag masła
10 dag cukru pudru
15 dag orzechów mielonych
1/2 szklanki mleka
3 żółtka
spirytus (do smaku)
JAK TO PRZYGOTOWAĆ?
Biszkopt jasny:
1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni C. ok. 30-40 min.
Masa I:
1.Wszystkie składniki dobrze wymieszać i smażyć na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej masy.
Masa II:
1.Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić z cukrem, dodając letnią żelatynę. Wymieszać.
Masa III:
1.Mleko zagotować, zalać orzechy i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, przestudzone orzechy i spirytus.
Przełożenie ciasta:
1. Biszkopt - masa I - masa II - masa III - polewa.
MAKOWIEC Z JABŁKAMI
2 szklanka maku
4 jajka
szklanka cukru,
pół kostki masła
1 i 1/2 jabłka
6 łyżek kaszy manny
łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki rodzynek
orzechy
migdały
kilka kropli aromatu pomarańczowego
biała polewa
szklanka mleka,
woda
JAK TO PRZYGOTOWAĆ?
Mak zalać szklanką mleka wymieszaną z wodą, gotować pół godzinki, a następnie osączyć i zmielić. Masło ukręcić z cukrem i żółtkami. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masę maślaną połączyć z makiem, jabłkami, kaszą, proszkiem, aromatem i bakaliami. Na koniec delikatnie wymieszać z ubita na sztywno pianą z białek. Ciasto przełożyć do nasmarowanej tłuszczem podłużnej, keksowej blaszki i piec ok. 50 min. w 200°C. Kiedy ciasto ostygnie odkroić jego brzegi od blachy i ostrożnie wyjąć na talerz, uważając, żeby się nie porozrywało. Polać białą polewą.
MAKOWIEC Z BAKALIAMI
Masa makowa
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mleka (60 ml)
50 g margaryny
2 żółtka15 g drożdży
2 łyżki cukru
0,5 łyżki oleju
szczypta soli
cukier waniliowy
JAK TO PRZYGOTOWAĆ?
Najpierw przygotowujemy ciasto drożdżowe: drożdże rozpuszczamy z cukrem i mlekiem, po kilkunastu minutach dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę i odstawiamy do wyrośnięcia.
Masa makowa
Masę makową rozprowadzamy na rozwałkowanym na prostokątny placek cieście. Następnie rolujemy placek z masą makową i zawijamy w pergamin posmarowany margaryną. Pieczemy w temperaturze 180-190 stopni przez około 40-50 minut.