W czasie jesiennej słoty proponujemy maseczki do twarzy, w których głównymi składnikami są owoce i warzywa ogólnodostępne o tej porze roku oraz… inne skarby jesieni. Dzięki nim zadbamy o naszą cerę i przygotujemy ją na zimowe mrozy.

Już samo przygotowanie tych domowych kosmetyków zapewni nam relaksujące chwile w naszym domowym SPA. Jeśli dodamy do tego korzyści, które odniesie nasza cera, możemy być pewni, że kilkanaście minut poświęconych urodzie to zdecydowanie dobrze wykorzystany czas.

Maseczka z królowej jesieni, czyli dyni

Reklama

Dynia – jak żaden inny owoc i warzywo – kojarzy się z obecnie trwającą porą roku. W tym miejscu warto dodać, że wbrew powszechnej opinii – dynię zaliczamy do owoców, a nie warzyw. Jej walory smakowe i zdrowotne chętnie wykorzystujemy w kuchni. Warto sięgnąć po nią również w czasie domowych zabiegów pielęgnacyjnych.

Reklama

Maseczka dyniowa z syropem klonowym

Nasza maseczka z dyni zawiera w swoim składzie syrop klonowy. Jej wykonanie jest proste. Natomiast zapach, który roztacza, pozwoli nam szybko się zrelaksować i zapomnieć o jesiennych chłodach za oknem. Maseczka zadba o nawilżenie naszej cery, a ponadto o jej jędrność i młody wygląd. Zawarty w dyni cynk ukoi podrażnienia skóry, natomiast antyoksydanty opóźnią procesy starzenia.

Składniki:

  • 5 łyżek puree z dyni (najłatwiej uzyskać je poprzez pieczenie dyni w piekarniku),
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 1 łyżka olejku migdałowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Sposób użycia:

  • wszystkie składniki dokładnie wymieszać w miseczce,
  • powstałą maseczkę nałożyć na oczyszczoną skórę twarzy.,
  • po około 20 minutach zmyć letnią wodą.

Maseczka dyniowo-jabłkowa

Ciekawą propozycją z wykorzystaniem dyni jest również jej połączenie z jabłkiem. Maseczka ma wówczas działanie wyjątkowo oczyszczające. Twarz po jej użyciu będzie miękka, promienna i gładka.

Składniki:

  • ¼ szklanki puree z dyni,
  • ½ jabłka,
  • łyżka miodu,
  • łyżka mleka.

Sposób użycia:

  • użyć blendera, aby dokładnie połączyć wszystkie składniki,
  • przygotowaną maseczkę nałożyć na twarz,
  • po około 15 minutach zmyć letnią wodą.

Skromna marchewka o wielkiej mocy

Marchewka – jedno z naszych najpopularniejszych warzyw kryje w sobie wielką kosmetyczną moc. Zawiera wiele witamin i minerałów, które między innymi pomogą nam zadbać o piękną cerę. Maseczka z tym niepozornym, pomarańczowym warzywem złagodzi stany zapalne, wygładzi zmarszczki i nada skórze promienny wygląd.

Maseczka marchewkowa

Składniki:

  • 1 marchewka,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • ½ łyżeczki cynamonu.

Sposób użycia:

  • marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,
  • dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać,
  • przygotowaną maseczkę nałożyć na twarz,
  • po około 5 minutach zmyć letnią wodą.

Kasztany - pomysł na jesienną maseczkę

Głównym składnikiem ostatniej proponowanej przez nas maseczki są skarby jesieni tak chętnie zbierane zwłaszcza przez dzieci. Kasztany znane są ze swojego korzystnego wpływu na urodę. W przypadku cery wykazują działanie łagodzące, nawilżające oraz wygładzające.

Maseczka z kasztanów

Składniki:

  • 1 duży kasztan,
  • odrobina wody.

Sposób użycia:

  • kasztana obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,
  • do malutkiego garnka wlać odrobinę wody i rozmieszać w niej proszek powstały po starciu kasztana,
  • wszystko dokładnie wymieszać,
  • gotować przez około 2 minuty,
  • wystudzić,
  • przygotowaną maseczkę nałożyć na twarz,
  • po około 15 minutach zmyć letnią wodą.