- Maseczka z królowej jesieni, czyli dyni
- Maseczka dyniowa z syropem klonowym
- Maseczka dyniowo-jabłkowa
- Skromna marchewka o wielkiej mocy
- Maseczka marchewkowa
W czasie jesiennej słoty proponujemy maseczki do twarzy, w których głównymi składnikami są owoce i warzywa ogólnodostępne o tej porze roku oraz… inne skarby jesieni. Dzięki nim zadbamy o naszą cerę i przygotujemy ją na zimowe mrozy.
Już samo przygotowanie tych domowych kosmetyków zapewni nam relaksujące chwile w naszym domowym SPA. Jeśli dodamy do tego korzyści, które odniesie nasza cera, możemy być pewni, że kilkanaście minut poświęconych urodzie to zdecydowanie dobrze wykorzystany czas.
Maseczka z królowej jesieni, czyli dyni
Dynia – jak żaden inny owoc i warzywo – kojarzy się z obecnie trwającą porą roku. W tym miejscu warto dodać, że wbrew powszechnej opinii – dynię zaliczamy do owoców, a nie warzyw. Jej walory smakowe i zdrowotne chętnie wykorzystujemy w kuchni. Warto sięgnąć po nią również w czasie domowych zabiegów pielęgnacyjnych.
Maseczka dyniowa z syropem klonowym
Nasza maseczka z dyni zawiera w swoim składzie syrop klonowy. Jej wykonanie jest proste. Natomiast zapach, który roztacza, pozwoli nam szybko się zrelaksować i zapomnieć o jesiennych chłodach za oknem. Maseczka zadba o nawilżenie naszej cery, a ponadto o jej jędrność i młody wygląd. Zawarty w dyni cynk ukoi podrażnienia skóry, natomiast antyoksydanty opóźnią procesy starzenia.
Składniki:
- 5 łyżek puree z dyni (najłatwiej uzyskać je poprzez pieczenie dyni w piekarniku),
- 2 łyżki syropu klonowego,
- 1 łyżka olejku migdałowego,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Sposób użycia:
- wszystkie składniki dokładnie wymieszać w miseczce,
- powstałą maseczkę nałożyć na oczyszczoną skórę twarzy.,
- po około 20 minutach zmyć letnią wodą.
Maseczka dyniowo-jabłkowa
Ciekawą propozycją z wykorzystaniem dyni jest również jej połączenie z jabłkiem. Maseczka ma wówczas działanie wyjątkowo oczyszczające. Twarz po jej użyciu będzie miękka, promienna i gładka.
Składniki:
- ¼ szklanki puree z dyni,
- ½ jabłka,
- łyżka miodu,
- łyżka mleka.
Sposób użycia:
- użyć blendera, aby dokładnie połączyć wszystkie składniki,
- przygotowaną maseczkę nałożyć na twarz,
- po około 15 minutach zmyć letnią wodą.
Skromna marchewka o wielkiej mocy
Marchewka – jedno z naszych najpopularniejszych warzyw kryje w sobie wielką kosmetyczną moc. Zawiera wiele witamin i minerałów, które między innymi pomogą nam zadbać o piękną cerę. Maseczka z tym niepozornym, pomarańczowym warzywem złagodzi stany zapalne, wygładzi zmarszczki i nada skórze promienny wygląd.
Maseczka marchewkowa
Składniki:
- 1 marchewka,
- 2 łyżki miodu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- ½ łyżeczki cynamonu.
Sposób użycia:
- marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,
- dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać,
- przygotowaną maseczkę nałożyć na twarz,
- po około 5 minutach zmyć letnią wodą.
Kasztany - pomysł na jesienną maseczkę
Głównym składnikiem ostatniej proponowanej przez nas maseczki są skarby jesieni tak chętnie zbierane zwłaszcza przez dzieci. Kasztany znane są ze swojego korzystnego wpływu na urodę. W przypadku cery wykazują działanie łagodzące, nawilżające oraz wygładzające.
Maseczka z kasztanów
Składniki:
- 1 duży kasztan,
- odrobina wody.
Sposób użycia:
- kasztana obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,
- do malutkiego garnka wlać odrobinę wody i rozmieszać w niej proszek powstały po starciu kasztana,
- wszystko dokładnie wymieszać,
- gotować przez około 2 minuty,
- wystudzić,
- przygotowaną maseczkę nałożyć na twarz,
- po około 15 minutach zmyć letnią wodą.