Lato, lato i po lecie. Skończy się sierpień, nadejdzie wrzesień... a potem będzie już tylko gorzej. Jak można sobie poradzić z tą pesymistyczną wizją? Sięgnąć po czekoladę czy słodkie wafelki, by umilić sobie nadciągające chłody? Nie. Jest inny sposób, by zdrowo i skutecznie przejść przez jesienny czas – jedzenie odpowiedniej ilości owoców i warzyw pomaga zachować naturalną odporność organizmu, a zdrowy i silny organizm lepiej radzi sobie ze zmianą temperatur czy porannym chłodem.
JABŁUSZKO ZAMIAST CUKIERKA
Sok, warzywa oraz owoce, dodające pozytywnej energii, powinny stać się podstawowym elementem codziennej diety. Ważne jest, by pamiętać o systematyce i różnorodności w spożyciu warzyw, owoców i soków. Jak mówi dr Agnieszka Jarosz: „Nasz organizm nie potrafi magazynować wielu składników, m.in. witamin, które odgrywają ogromną rolę w jego funkcjonowaniu. Większość z nich wypłukiwana jest lub ulatnia się z organizmu już po kilku godzinach od ich spożycia”. Dlatego też, zwłaszcza w jesienne dni, warto regularnie dostarczać organizmowi odpowiednie dawki energii, witamin i składników mineralnych. Długi, spokojny spacer, ciekawa książka i odpowiednio zbilansowana dieta– to świetny sposób na jesienną chandrę.
________________________________________
NIE PRZEGAP:
>>> Wegetarianie też mogą być sexy
>>> Smażone móżdżki i inne kulinarne paskudztwa
>>> Szczupli znajomi uleczą cię z otyłości