Według nowej piramidy żywienia i aktywności fizycznej przedstawionej przez Instytut Żywności i Żywienia na początku tego roku, owoce i warzywa powinny stanowić podstawę naszej diety. Pierwsze miejsce na podium oddały im produkty zbożowe, które tym samym przesunęły się na drugie miejsce. Według ekspertów Instytuty Żywności i Żywienia, warzywa i owoce powinny stanowić połowę każdego ze spożywanych posiłków. Jak jednak powinien wyglądać podział pomiędzy owocami i warzywami? Czy zachęceni pięknym wyglądem i słodkim smakiem powinniśmy jeść owoce pięć razy dziennie?

Reklama

Choć pewnie większość z nas bardzo bym sobie tego życzyła, bo owoce darzymy zwykle większą sympatią niż warzywa, to proporcja pomiędzy nimi nie powinna wynosić pół na pół. Na wymagane 400 gramów spożycia warzyw i owoców, powinniśmy spożywać te produkty w proporcjach 3/4 warzyw i 1/4 owoców – tłumaczy dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia.

Skąd takie zalecenia? Choć owoce kuszą smakiem i wyglądem oraz zawierają sporo witamin i błonnika, to są również źródłem fruktozy, sacharozy i glukozy, czyli cukrów prostych. Z perspektywy zarządzania kaloriami owoce stanowią zatem istotne źródło energii. Osoby dbające o linię czy też chcące zmniejszyć masę ciała powinny wliczyć kalorie pochodzące z owoców do dziennego jadłospisu. Jeśli zatem poniesie nas na targu czy przy owocowym stoisku w supermarkecie, nie jedzmy wszystkiego tego samego dnia, a zadbajmy o właściwe przechowywanie: osuszone polskie owoce (truskawki, wiśnie, czereśnie, porzeczki, śliwki itp.) najlepiej trzymać w lodówce, w dolnej szufladzie.

Osoby na diecie powinny też zwracać uwagę na kaloryczność owoców, jakie wybierają. Oto lista owoców od najmniej do najbardziej kalorycznych:

Owoc Kalorie w 100g Kalorie

Truskawki 28 42/szklanka

Maliny 29 35/szklanka

Porzeczki czerwone 31 37/szklanka

Porzeczki białe 33 36/szklanka

Poziomki 33 50/szklanka

Reklama

Arbuz 36 126/"łódeczka", ok 1/8 średniej sztuki

Cytryna 36 29/średnia sztuka

Grejpfrut 36 109/średnia sztuka

Melon 36 264/średnia sztuka (ok. 1 kg)

Agrest 41 62/szklanka

Mandarynki 42 27/średnia sztuka

Pomarańcza 44 106/średnia sztuka

Czarne jagody 45 59/szklanka

Śliwki 45 25/średnia sztuka

Brzoskwinia 46 39/średnia sztuka

Jabłko 46 84/średnia sztuka

Morele 47 21/średnia sztuka

Wiśnie 47 66/szklanka

Nektarynka 48 55/średnia sztuka

Ananas 54 389/cała sztuka

Gruszka 54 70/średnia sztuka

Kiwi 56 42/średnia sztuka

Czereśnie 61 96/szklanka

Winogrona 69 98/szklanka

Banan 95 114/średnia sztuka