Truskawka dla gładkiej cery

Sezon na truskawki właśnie dobiega końca, dlatego to ostatnia szansa na wykorzystanie korzystnych dla cery właściwości tych owoców. Truskawki wygładzają zmarszczki, wybielają plamy na skórze i rozjaśniają piegi. Mają również działanie odżywcze i przeciwzapalne.

Reklama

Na truskawki powinny jednak uważać osoby o wrażliwej cerze ze skłonnościami do alergii. Owoce te silni uczulają i mogą powodować podrażnienia oraz odczyny alergiczne na twarzy.

Aby przygotować maseczkę z truskawek wystarczy miseczka owoców i oliwa. Zmiksowane truskawki należy zmieszać z oliwą i na 15 minut nałożyć na twarz. Po zmyciu maseczki możemy cieszyć się wygładzoną i odżywioną skórą.

Malinowa świeżość

Maliny nie tylko świetnie smakują ale i doskonale odżywiają skórę. Bogate w witaminę C, kwasy organiczne, sole mineralne i pektyny wygładzają, zmiękczają i doskonale odświeżają skórę.

Maseczkę malinową uzyskamy rozgniatając owoce z łyżeczką płynnego miodu i łyżeczką słodkiej śmietanki. Całość nakładamy na twarz i szyję na około 20 minut.

Reklama

Oczyszczająca porzeczka

Zarówno białe, jaki i czerwone porzeczki to prawdziwa skarbnica witamin. Witamina C, witaminy z grupy B, flawonoidy, sole mineralne i beta-karoten sprawiają, że te drobne owoce doskonale ściągają rozszerzone pory, poprawiają ukrwienie i działają bakteriobójczo.

Maseczkę z porzeczek otrzymamy rozgniatając garść białych i czerwonych owoców a następnie przecierając je przez gazę lub sitko. Otrzymany w ten sposób sok mieszamy z łyżą mąki ziemniaczanej i nakładamy na twarz na 15-20 minut.

Odżywcza poziomka

Poziomki są źródłem wielu odżywczych substancji. Witamina C i E, witaminy z grupy B, wapń, potas, fosfor a także kwas salicylowy i antocyjany doskonale oczyszczają cerę, zwężają pory, odżywiają i łagodzą stany zapalne.

Maseczkę poziomkową przygotowujemy z rozgniecionych owoców wymieszanych z kilkoma kroplami soku z cytryny. Specyfik nakładamy na twarz i zmywamy po około 15 minutach.