Wiele z nas jest przekonanych, że kawa ma właściwości pobudzające i skutecznie rozjaśnia umysł. Od dawna wiadomo też jednak, że powinno się ograniczać jej spożywanie w czasie ciąży. Teraz naukowcy przekonują, że również kobiety planujące zajście w ciążę powinny uważać na "czarny napój".

Reklama

Naukowcy z uniwersytetu w Newadzie przeprowadzili eksperyment (na myszach, nie kobietach), sprawdzając jak kofeina wpływa na pracę jajowodów. Okazało się, że pod wpływem kofeiny spowolniona zostaje praca mięśni ścian jajowodów, które transportują komórkę jajową z jajników kobiety do jej macicy. Według naukowców wyjaśnia to, dlaczego kobiety, które spożywają duże ilości kawy, mają większe trudności z zajściem w ciążę.

Związek pomiędzy spożyciem kofeiny a problemami z zajściem w ciążę potwierdzają także badania przeprowadzone na kobietach starających się o dziecko metodą in vitro. Kobiety, które stosowały się do zaleceń lekarzy i ograniczyły spożycie kofeiny do 50 miligramów dziennie, szybciej zachodziły w ciążę.

Jednocześnie naukowcy przypominają, że nie tylko kawa jest źródłem kofeiny, więc kobiety, które starają się o dziecko, powinny unikać także innych napojów zawierających duże ilości tego składnika, np. mocnej herbaty i napojów gazowanych.