- W krajach o ciepłym klimacie źródłem zakażenia często bywa woda. Dlatego do picia, przygotowywania posiłków oraz mycia rąk i zębów używaj tylko wody butelkowanej lub przegotowanej. Tabletki do uzdatniania wody nie są skuteczne, gdyż nie niszczą wszystkich drobnoustrojów.
- Jadaj tylko w dużych restauracjach. Unikaj ulicznych sprzedawców.
- Owoce przed jedzeniem najlepiej sparz, a potem obierz ze skórki.
- Chroń żywność przed owadami, które też mogą przenosić zarazki.
- Gdy zatrucie się przedłuża, nie lecz się lekami zabranymi z Polski. Miejscowi medycy mają skuteczne środki na występujące w ich kraju choroby.
- Jeżeli po powrocie do kraju utrzymują się kłopoty trawienne, zgłoś się do lekarza i wykonaj niezbędne badania.
Gdy jedziesz na wakacje do krajów egzotycznych, np. Egiptu przygotuj się, że Twój żołądek może nie być tak jak Ty zafascynowany odwiedzanym krajem. Żeby jednak i jemu wakacje się podobały zastosuj się do kilku zasad. Pomogą Ci ustrzec się przez zatruciem pokarmowym.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Reklama
Reklama
Reklama