Wyobrażasz sobie dwa tygodnie bez pieczywa, masła, mleka, cukru, porannej małej czarnej i innych ulubionych używek? Tak, wiem, to raczej trudne. Ale jeśli dodam, że w zamian będziesz mogła jeść dowolne ilości sezonowych warzyw i pysznych, świeżych owoców, już jest trochę łatwiej, prawda? Jako fanka zdrowego stylu życia i makrobiotyki nie będę ukrywać, że oczyszczanie (detoks) organizmu wymaga samozaparcia i poświęcenia, szczególnie, gdy się to robi po raz pierwszy. Ale efekty są wprost rewelacyjne i na pewno wynagrodzą twój trud! Zaczniesz rozumieć, że naprawdę „jesteś tym, co jesz”. Jeśli nawet tylko na kilka dni odstawisz ciężkostrawne produkty, fast foody, używki i wszystkie pokarmy konserwowane i barwione chemicznie, twój organizm oczyści się z zalegających toksyn i odnowi w naturalny sposób. Z czasem będziesz mieć więcej energii. Poprawi ci się samopoczucie. Ureguluje zegar biologiczny – zaśniesz bez problemu i po mocnym, zdrowym śnie, obudzisz się wypoczęta i pełna chęci do działania. Z pewnością też wypiękniejesz, poprawi ci się cera, oczy nabiorą blasku, nie mówiąc o najbardziej pożądanym skutku ubocznym dla każdej kobiety – utracie wagi (przez 14 dni 3–5 kg).

Reklama

Jak organizm broni się przed toksynami

Toksyny, które otaczają cię na co dzień, nie działają błyskawicznie jak strychnina, ale powoli i metodycznie kumulują się w komórkach, by dać o sobie znać za kilka czy kilkanaście lat… Na szczęście twój organizm wyposażony jest w naturalny system obronny.

Jak to działa?

Część toksyn, które trafiają do organizmu, jest usuwana na bieżąco przez układ oddechowy, pokarmowy oraz skórę i układ moczowy – to twoje „naturalne oczyszczalnie”. Istnieją jednak i takie związki, których nie można szybko się pozbyć. Właśnie do walki z nimi powołany został specjalny system „antytoksyczny”. Najważniejszym jego elementem jest rodzaj białka (cytochromy), które wyłapuje toksyczną substancję i dokonuje jej „wstępnej obróbki”. Potem do akcji wkraczają inne cząsteczki, które łączą się z toksyną i sprawiają, że staje się ona rozpuszczalna w wodzie (a więc możliwa do usunięcia przez skórę albo układ moczowy) lub w tłuszczach (będzie można się jej pozbyć przez układ pokarmowy).

Potrzebne wsparcie

Te mechanizmy nie zawsze działają bez zarzutu. Najczęściej szwankują „naturalne oczyszczalnie”. Wątroba zaczyna gorzej pracować, gdy jesz zbyt dużo tłuszczów. Jelita nie spełniają należycie swej funkcji, jeśli w twojej diecie brakuje błonnika. Układ moczowy nie jest w stanie wypłukać wszystkich szkodliwych substancji, gdy pijesz zbyt mało wody mineralnej... Czasem zawodzi też system „antytoksyczny”. Do przeciążeń dochodzi, kiedy do organizmu trafia zbyt duża ilość nowych toksyn. Cytochromy nie znają ich, nie wiedzą więc, jak sobie z nimi poradzić. W czasie, gdy się tego uczą, szkodliwe związki mogą bezkarnie kumulować się w organizmie. Sygnałem, że już sporo się ich nagromadziło, mogą być: przemęczenie, spadek sił witalnych, zaburzenia koncentracji i pamięci, bóle głowy, krostki na skórze, nieprzyjemny zapach ciała. Wówczas może pomóc dieta odtruwająca. Dzięki niej odciążysz układ pokarmowy (zwłaszcza wątrobę i jelita) i poprawisz sprawność systemu „antytoksycznego”.



Reklama



Jedzenie oczyszczające


Chcesz tryskać energią, zyskać promienną cerę i fantastyczny nastrój, a przy tym poczuć się naprawdę lekko? Zastosuj oczyszczające menu - radzi dr Ewa Matyska-Piekarska, dietetyk w Europejskim Centrum Leczenia Otyłości Dzieci i Dorosłych, www.genesisclinic.pl

Podstawą są warzywa, owoce, fermentowane napoje mleczne i produkty zbożowe z pełnego przemiału. Jedz pięć posiłków dziennie: pożywne śniadanie, obiad na ciepło, lekką kolację, plus dwie pyszne przekąski na drugie śniadanie i na podwieczorek (łącznie od 1000 do 1200 kcal dziennie). Nie musisz się wtedy martwić, że będzie dokuczał ci głód lub poczujesz się osłabiona. Pamiętaj przy tym o codziennej porcji płynów, oprócz napojów uwzględnionych w jadłospisie wypijaj każdego dnia od 1,5 do 2 litrów niegazowanej wody mineralnej. Możesz wspomagać się też specjalnymi preparatami, np. MethoDraine Detox lub naparami ziołowymi (filiżanka dziennie). Oczyszczającą moc mają: brzoza biała, łopian większy, wiązówka błotna, powidlnik indyjski, koper włoski, fiołek trójbarwny, mniszek lekarski, karczoch zwyczajny i morszczyn. Świetnym uzupełnieniem dietetycznego detoksu będą też seanse w saunie (2 razy w tygodniu) oczywiście pod warunkiem, że nie cierpisz na choroby układu krążenia.

Pierwsze efekty oczyszczania

Powinnaś zauważyć już w trakcie kuracji, uczucie lekkości i przypływ sił witalnych poczujesz trzeciego, czwartego dnia diety. Po tygodniu pojawi się jeszcze więcej korzyści. Możesz liczyć na wyregulowanie pracy przewodu pokarmowego (jeśli miewałaś zaparcia, teraz problem powinien zniknąć) i poprawę stanu skóry – twoja cera stanie się jaśniejsza i gładsza. Natomiast przyjemnym efektem ubocznym kuracji będzie utrata wagi (ok. 1 kg).

Dzień pierwszy i drugi


PIERWSZE ŚNIADANIE (256 kcal)

Sałatka owocowa

Składniki: banan, kiwi, mandarynka, łyżka pestek z dyni, 2 łyżki kiełków słonecznika.

Owoce obierz, pokrój i włóż do miseczki. Dodaj pestki z dyni oraz kiełki.

Filiżanka zielonej herbaty


DRUGIE ŚNIADANIE (113 kcal)

Surówka z marchwi i jabłka

Szklanka soku wielowarzywnego

OBIAD (325 kcal)

Zielona zupa

Składniki: 2 ziemniaki, szklanka fasolki szparagowej, brokuł, po łyżce koperku,

natki, margaryny, sól i pieprz.

Obierz i pokrój ziemniaki. Fasolkę oczyść, a brokuł podziel na różyczki. Tak przygotowane składniki ugotuj. Gdy zmiękną, dodaj margarynę i przypraw solą oraz pieprzem. Zupę posyp posiekanym koperkiem i natką.

Filiżanka herbaty owocowej

PODWIECZOREK (102 kcal)

Pieczone jabłko

Składniki: jabłko, łyżka dżemu, cynamon.

Z jabłka usuń gniazdo nasienne. Do środka dodaj łyżeczkę dżemu i szczyptę cynamonu. Piecz 15 minut w temp. 150 st. C.


KOLACJA (215 kcal)

Sałatka z tofu

Składniki: 2 cienkie plastry tofu, żółta papryka, ogórek, 2 małe pomidory, por,

3 łyżki kiełków lucerny, 2 łyżki koperku.

Warzywa umyj i pokrój na mniejsze części (z pomidora usuń miąższ). Podziel na

kawałki serek tofu i połącz go z warzywami. Sałatkę polej sosem: łyżeczkę oliwy połącz z łyżeczką octu winnego, łyżeczką sosu sojowego, słodką papryką i szczyptą soli. Udekoruj koperkiem i kiełkami.

Szklanka herbaty owocowej

Cały dzień – 1011 kcal



Dzień trzeci i czwarty


PIERWSZE ŚNIADANIE (299 kcal)

Musli z owocami i jogurtem

Składniki: po 5 łyżek płatków pszennych i owsianych, 2 łyżki pestek słonecznika,

łyżka rodzynek, łyżka orzechów włoskich, kiwi, plaster melona, jogurt naturalny

(2 proc. tł.), łyżeczka kiełków słonecznika.

Do miski wsyp płatki, pestki słonecznika, rodzynki i orzechy. Wymieszaj. Kiwi pokrój w kostkę, a z melona wytnij łyżeczką małe kulki. Owoce polej jogurtem, posyp musli i wymieszaj. Udekoruj kiełkami słonecznika.

Filiżanka zielonej herbaty


DRUGIE ŚNIADANIE (130 kcal)

Kromka pieczywa pełnoziarnistego z miodem

Szklanka soku grejpfrutowego

OBIAD (419 kcal)

Ryż z warzywami

Składniki: 1/3 torebki ryżu brązowego, brokuł, szklanka fasolki szparagowej, żółta papryka, marchew, cebula, łyżka oliwy z oliwek i łyżka natki.

Ryż ugotuj i osącz. Warzywa umyj i pokrój. Brokuły i fasolkę podgotuj w niewielkiej ilości wody i osącz. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć rozdrobnione warzywa i duś chwilę pod przykryciem. Pod koniec duszenia posyp solą i pieprzem, dodaj ryż i udekoruj natką.

Szklanka soku pomidorowego

PODWIECZOREK (125 kcal)

Koktajl truskawkowy

Składniki: szklanka kefiru (2 proc. tł.), 10 truskawek (świeżych lub mrożonych).

Składniki zmiksuj.


KOLACJA (234 kcal)

Sałatka z kuskusem

Składniki: 3 łyżki kaszy kuskus, cykoria, brzoskwinia, pomarańcza, łyżka pestek

słonecznika, łyżka sosu vinegret.

Kaszę zalej wodą i odczekaj, aż napęcznieje. Cykorię umyj i pokrój w paseczki. Obierz i pokrój pomarańczę oraz brzoskwinię. Wszystkie składniki wymieszaj, polej sosem przygotowanym z łyżeczki oliwy z oliwek, łyżeczki musztardy i łyżeczki octu winnego ze szczyptą soli i cukru. Na koniec sałatkę posyp uprażonymi pestkami słonecznika.

Szklanka herbaty z aronii

Cały dzień – 1207 kcal


Dzień piąty


PIERWSZE ŚNIADANIE (307 kcal)

Maślanka (szklanka) z płatkami

kukurydzianymi (4 łyżki) i gruszką

Filiżanka zielonej herbaty

DRUGIE ŚNIADANIE (130 kcal)

Warzywa z dipem czosnkowym

Składniki: marchew, ogórek, żółta papryka, 3 łyżki serka homogenizowanego, ząbek czosnku, sól, pieprz, suszona bazylia.

Warzywa pokrój, wymieszaj z serkiem, wyciśniętym czosnkiem, dopraw.


OBIAD (417 kcal)

Omlet ze szpinakiem

Składniki: 2 jajka, 4 łyżki mleka (0,5 proc. tł.), 150 g szpinaku, 50 g chudego sera twarogowego, cebula, ząbek czosnku, łyżeczka natki, łyżka oliwy z oliwek.

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj szpinak i podduś. Wrzuć rozdrobniony serek, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Rozbij jajka, dodaj mleko i szczyptę soli. Na rozgrzanej oliwie usmaż omlet.

Szpinakowe nadzienie rozłóż na połowie usmażonego placka i przykryj drugą

połówką. Udekoruj natką pietruszki.

Surówka

Składniki: pomidor, 4 łyżki kiełków, sól,

6 zielonych oliwek, łyżeczka szczypiorku.

Pokrój pomidora, dodaj kiełki, oliwki i szczypiorek. Dopraw do smaku.

Filiżanka zielonej herbaty


PODWIECZOREK (123 kcal)

Koktajl malinowy

Składniki: szklanka kefiru (2 proc. tł.),

3 szklanki malin lub porzeczek.

Owoce zmiksuj z kefirem.


KOLACJA (226 kcal)

Kromka chleba chrupkiego z miodem

Surówka z marchwi z orzechami

Składniki: marchew, seler korzeniowy, jabłko, łyżeczka orzechów włoskich,

łyżeczka miodu, sok z cytryny.

Marchew, jabłko i selera umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Dodaj

wyciśnięty sok z cytryny i miód. Całość posyp posiekanymi orzechami.

Szklanka herbaty z aronii

Cały dzień – 1203 kcal


Dzień szósty


PIERWSZE ŚNIADANIE (300 kcal)

Grzanki z jajkiem i szczypiorkiem

Składniki: 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego, jajo, łyżeczka szczypiorku,

łyżeczka oliwy z oliwek, przyprawy.

Do miseczki wbij jajko. Dosyp posiekany szczypiorek, przypraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Kromki chleba zanurz z obu stron w masie

jajecznej i smaż na rozgrzanej oliwie.

Surówka

Składniki: pomidor, 5 zielonych oliwek, sok z połowy cytryny.

Pokrój pomidora i zmieszaj z oliwkami. Dopraw sokiem z cytryny.

Szklanka zielonej herbaty


DRUGIE ŚNIADANIE (96 kcal)

Banan


OBIAD (410 kcal)

Chłodnik

Składniki: 2 szklanki maślanki, 2 łyżki soku z buraka, burak, ogórek, 6 rzodkiewek,

po 1/2 pęczka szczypiorku i koperku.

Buraka ugotuj, a następnie obierz i pokrój w kostkę. Ogórka i rzodkiewki umyj i pokrój w kostkę, szczypiorek drobno posiekaj. Maślankę wymieszaj z sokiem buraczanym, dodaj rozdrobnione warzywa i przyprawy. Całość posyp dużą

ilością posiekanego koperku.

Gotowana fasolka szparagowa (200 g)

polana rozpuszczoną margaryną

(płaska łyżka)

Gotowane ziemniaki z koperkiem

Filiżanka zielonej herbaty


PODWIECZOREK (130 kcal)

Szklanka soku grejpfrutowego

l10 orzechów laskowych


KOLACJA (257 kcal)

Serek z owocami i miodem

Składniki: 100 g serka wiejskiego, kiwi, plaster ananasa, łyżka miodu, 3 łyżki kiełków.

Do serka wrzuć pokrojone w kostkę

owoce. Dodaj miód i kiełki.

Szklanka herbaty owocowej

Cały dzień – 1193 kcal


Dzień siódmy


PIERWSZE ŚNIADANIE (315 kcal)

Jogurt z musli i truskawkami

Składniki: 15 truskawek, szklanka jogurtu, 4 łyżki musli.

Owoce polej jogurtem i posyp musli.

Filiżanka zielonej herbaty

DRUGIE ŚNIADANIE (126 kcal)

Kanapka (chleb chrupki) z pomidorem i szczypiorkiem

Szklanka soku marchwiowo-pomarańczowego


OBIAD (403 kcal)

Zupa z soczewicy

Składniki: szklanka czerwonej soczewicy (suche nasiona), cebula, pomidor, ząbek czosnku, łyżka natki, 2 yżeczki ketchupu (bez konserwantów), łyżeczka oliwy

z oliwek, przyprawy (listek laurowy, ocet winny, sól, pieprz, kminek).

Soczewicę mocz przez kilka godzin w wodzie. Na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojoną cebulę i utarty czosnek. Połącz soczewicę z cebulą i czosnkiem, przełóż do garnka, zalej zimną wodą, dodaj listek laurowy i gotuj ok. 30 minut. Łyżką cedzakową wyjmij soczewicę, pozostawiając wywar w garnku. Zmiksuj soczewicę i z powrotem przełóż do garnka. Jeśli potrzeba, dodaj odrobinę wody, aby uzyskać konsystencję zupy kremowej. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone pomidory bez skórki i ketchup. Przypraw do smaku. Przed podaniem udekoruj posiekaną natką.

Sałatka z pieczarkami

Składniki: 6 liści sałaty, 4 rzodkiewki,

5 pieczarek, zielony ogórek, łyżka szczypiorku, 2 łyżki rzeżuchy, sok z cytryny, sól.

Sałatę porwij na kawałki, rzodkiewkę pokrój, szczypiorek posiekaj. Pieczarki przekrój na połówki, podduś, potem wystudź. Wymieszaj warzywa, posól,

polej sokiem z cytryny, dodaj rzeżuchę.

Filiżanka zielonej herbaty


PODWIECZOREK (132 kcal)

Szklanka maślanki (0,5 proc. tłuszczu) i duża brzoskwinia


KOLACJA (248 kcal)

Dwie kanapki (chleb żytni pełnoziarnisty) z twarożkiem z dodatkiem papryki i szczypiorku

Składniki: 2 plastry chudego sera twarogowego, 4 łyżki jogurtu naturalnego (2 proc. tł.), czerwona papryka, łyżka szczypiorku.

W miseczce rozgnieć ser, dodaj jogurt, drobno posiekaną paprykę i szczypiorek. Przypraw solą i dokładnie wymieszaj.

Filiżanka zielonej herbaty

Cały dzień – 1224 kcal

Opr. na podst. "Olivii"