• Wytrawne gofry
    Popularne w stanach „chicken and waffles” to doskonały sposób na podanie wytrawnych gofrów. Amerykanie łączą je z chrupiącym kurczakiem i syropem klonowym. Ta niecodzienna mieszanka smaków okazuje się hitem kulinarnym. Jeśli nie jesteśmy do niej przekonani, to warto na początek spróbować „spokojniejszej” wariacji na temat gofrów.
  • Karpatka szpinakowa
    Szpinak jest bogaty w potas, żelazo, kwas foliowy, witaminę C, luteinę oraz beta-karoten. Dodatkowo, jego liście mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Mimo to, wielu z nas broni się przed tym dobroczynnym warzywem, pamiętając z dzieciństwa charakterystyczną szpinakowo-jajeczną breję. Szpinak można jednak nie tylko odczarować, ale wręcz się w nim rozsmakować! Karpatka szpinakowa to sprytny i bardzo smaczny sposób na odczarowanie szpinaku dla tych, którzy nie mają z nim najlepszych wspomnień.
  • Frittata z marynowanymi z pieczarkami
    Brunch pełni funkcję późnego śniadania lub wczesnego obiadu, do którego zasiadamy około południa. Staje się on coraz bardziej popularny na świecie, także i w Polsce. Szczególnie chętnie przygotowujemy go w dni świąteczne, kiedy spotykamy się całą rodziną przy stole. Włoska frittata to proste, ale pyszne i aromatyczne danie. Wystarczy kilkanaście minut w kuchni, aby przenieść się do słonecznej Italii.
  • Hummus, za'atar i granaty
    1
    Hummus z dodatkiem papryki to nie hummus, a pasta z ciecierzycy. I jeszcze ta soda, pod żadnym pozorem do hummusu nie można dodawać sody! – mówi w jednym z wywiadów Samar Khanafer. Jej książka "Hummus, za’atar i granaty" to bestseller, który warto mieć w swojej kulinarnej biblioteczce.
  • Zapiekanka naleśnikowa
    Dziś obchodzimy Dzień Zdrowego Śniadania! To wyjątkowe święto warto wpisać na stałe do swoich kalendarzy i świętować nie tylko 8 listopada, lecz codziennie i to z całą rodziną.
  • Makaron zapiekany w dyni
    Choć Halloween już za nami, to sezon na królową jesiennych warzyw wciąż trwa. Polecamy przepis na pyszną zapiekankę makaronową, którą przygotujemy i efektownie podamy w dyni! Farsz wykonany z dodatkiem kurczaka, zapiekany pod pierzynką z sera będzie niezwykle sycący, a dodatek aromatycznych ziół takich jak szałwia i bazylia podkreśli delikatny smak dyni.
  • Naleśniki bazyliowe faszerowane szpinakiem
    Szpinak, który przez lata cieszył się złą sławą, obecnie przeżywa swój renesans. Pamiętany przez licznych z nas jeszcze z dzieciństwa, jako mdłe i niezjadliwe warzywo, teraz gości na talerzach milionów Polaków pod rozmaitymi postaciami. Idealnie sprawdza się jako baza do farszów, a w połączeniu z wyrazistym serem kozim i papryczką chili tworzy pełne wyrazu aksamitne nadzienie. Spróbujcie naleśników bazyliowych, a nie pożałujecie!
  • Krupnik na indyku
    Skutecznie rozgrzeje i nasyci.
  • Pieczone warzywa z żurawiną i orzechami pecan
    Jedzenie ciepłych potraw, które również dzięki swoim składnikom nie wychładzają organizmu, to podstawa jeśli chcemy uniknąć wyziębienia. Rozgrzewające dania, dodają energii, a ich energetyczne kolory, aromatyczne przyprawy i odżywcze bakalie podkręcają apetyt.
  • Nalewka
    1
    Popularność nalewek wynika nie tylko z ich słodkiego, owocowego smaku, ale także zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Na szczęście w dzisiejszych czasach, każdy z nas ma dostęp do niemal nieograniczonej liczby przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek.
  • Walenty Kania_
    15
    109
    "Zawsze, gdy jeżdżę po Polsce na różnego rodzaju festiwale kulinarne, mam w swoim menu jakieś ciekawostki, jak zwierzęce penisy, czy podroby ze strusia. Wątróbka ze strusia jest bardzo fajna. Przerośnięta, z tłuszczykiem, świetnie nadaje się na grilla, a opakowana w bułę z kilkoma dodatkami, to niebo w gębie" - mówi Walenty Kania, prowadzący program "Kuchnia dla odważnych" i propagator podrobów.
  • Lasagne z serkiem wiejskim i szpinakiem
    1
    Lasagne to jeden z kulinarnych symboli Włoch. Pod pierzynką z sera skrywają się płaty makaronu przekładane nadzieniem, które niekoniecznie musi być mięsne. Polecamy wyjątkowy przepis na wegetariańską lasagne, w której główną rolę odegra szpinak i serek wiejski. Dzięki dodatkowi lekko zarumienionej cebulki i pieczarek włoski przysmak zyska nieco polskiego charakteru.
  • Joachim Brudziński

    Brudziński o "urodzinach Hitlera": Ohydna prowokacja. Redaktor naczelny TVN odpowiada

  • Kia ProCeed / foto @kia_ireland

    Kia ProCeed w Polsce kusi nie tylko ceną. Nowa ślicznotka już bez tajemnic i łączy ogień z wodą

  • Biznesman. Zdjęcie ilustracyjne.

    Grozi nam powrót kolesiostwa na niespotykaną skalę

Zobacz więcej