Marchew najlepiej jeść na surowo
Wręcz przeciwnie. Gotowanie rozbija twarde błony komórkowe i zwiększa przyswajalność cennego beta-karotenu, głównej zalety tego warzywa, nadającej skórze zdrowy wygląd.
Masło tuczy bardziej niż margaryna
Nawet dietetyczna margaryna w kwestii kaloryczności tylko nieznacznie różni się od masła (jej jedna łyżka margaryny ma 128 kcal, a masła - 132 kcal). A prawdziwe masło nie dość że ma więcej walorów smakowych to jeszcze zawiera zdrowe i naturalne, a nie sztucznie dodawane witaminy.
Warzywa strączkowe sprzyjają tyciu
I znów jest wręcz przeciwnie. Wzdymają, to prawda, ale nie tuczą, a odchudzają. Nie dość, źe są niskokaloryczne (100 g to ok. 100 kcal) i dzięki pęcznieniu podczas gotowania sycą już małą ilością, to jeszcze zawierają substancje zmniejszające wchłanianie tłuszczu w przewodzie pokarmowym.
Dieta bez makaronu i ziemniaków mniej tuczy
Te produkty nie należą do wysokokalorycznych, węglowodany złożone, które zawierają, trawione są stosunkowo wolno. Efektem tego jest długotrwałe utrzymywanie się wysokiego poziomu cukru we krwi, a to zapobiega gwałtownym atakom głodu.
Kawa bardzo pomaga w odchudzaniu
Prawda, że kofeina przyspiesza spalanie tłuszczów. Jednak zbyt duże ilości kawy powodują zaburzenia trawienne, a te raczej utrudniają walkę z nadwagą.
W czasie diety nie wolno jeść żadnych słodyczy
Jak uczulają dietetycy, nie dajmy się zwariować liczeniu każdej kalorii. Największym bowiem wrogiem diety jest nie przekroczenie ich limitu a... stres związany z koniecznością odmawiania sobie wszelakich przysmaków! Czasem więc lepiej się poddać i zjeść cukierka niż pod wpływem zniechęcenia w ogóle zrezygnować z jakichkolwiek diet.
____________________________________
NIE PRZEGAP:
>>> Jest słodki, soczysty i kobiety go kochają
>>> Zobacz defekty urody największych gwiazd
>>> O wyższości prysznica nad wanną