Amal Clooney i jej figura

Amal Clooney jest od 2014 roku żoną amerykańskiego aktora George'a Clooneya. Pochodzi z Libanu. Jest adwokatem i specjalizuje się w prawie międzynarodowym oraz prawach człowieka. Zachwyca nienaganną sylwetką, która jest zasługą rygorystycznych ćwiczeń oraz diety.

Prywatna szefowa kuchni

Reklama

Amal i George Clooneyowie otwarcie przyznają się do tego, że nie potrafią gotować. Za posiłki w ich domu od 2013 roku odpowiada prywatna szefowa kuchni - pochodząca z Włoch - Viviana Frizzi. Małżeństwo chwali jej pracę i podkreśla, że rodzina i znajomi również uwielbiają jej potrawy. Z chęcią więc odwiedzają dom Clooneyów i kosztują dań przygotowanych przez włoską szefową kuchni. Zresztą Amal i George, od kiedy w 2017 roku zostali rodzicami bliźniąt, także częściej i chętniej jadają w domu.

Reklama

Posiłki Amal Clooney

Amal Clooney nie jada typowych dla wielu osób śniadań w postaci na przykład płatków z mlekiem. O poranku spożywa zazwyczaj zupę z wodorostów i czasami gotowane jajko. Na lunch pojawia się u niej często sałatka, spaghetti z klopsikami z indyka lub pierś z kurczaka w sosie cytrynowym.

Raz w tygodniu szefowa kuchni przygotowuje dla małżeństwa Clooneyów wieczór pizzy. Ich ulubiona to margherita z rukolą. W szerokim repertuarze dań obiadowych są ponadto dania libańskie i indyjskie, sushi i dania kuchni włoskiej.

Żona hollywoodzkiego gwiazdora pozwala sobie od czasu do czasu również na drobne drobne przekąski w postaci słodyczy lub popcornu.

Wodorosty - niedoceniane "morskie warzywa"

Wodorosty, z których zupę tak chętnie na śniadanie zjada Amal Clooney,określane są też mianem alg lub glonów. Są to potoczne nazwy dziko rosnących roślin wodnych. Rośliny te cenione są przede wszystkim w kuchni azjatyckiej i nazywane bywają tam"morskimi warzywami".

Pomimo swojego nieapetycznego dla wielu osób wyglądu - mają nietuzinkowy smak i wiele wartości odżywczych. Nie bez przyczyny mieszkańcy Azji cieszą się wyjątkowo długim życiem. Wodorosty są bogate w witaminy i składniki odżywcze. Znajdziemy w nich między innymi witaminy z grupy A, C D i E. Zawierają żelazo, potas, magnez, sód i jod. Warto podkreślić również ich wysoką zawartość cennych kwasów omega-3. Do zalet dodać należy jeszcze niską kaloryczność i dużą zawartość błonnika. Są więc idealną propozycją dla wszystkich tych, którzy dbają o sylwetkę. Są też wskazane dla osób chorujących na miażdżycę i mających podwyższony poziom cholesterolu.