Muffinki czekoladowe

15 foremek

Składniki:

· 300 g mąki pszennej
· 1 i 1/5 szklanki mleka
· 180g cukru trzcinowego „Cukier Królewski”
· niewiele ponad 1/2 szklanki oleju jadalnego
· 1 jajko
· 170 g groszku czekoladowego
· 3 łyżki kakao
· 4 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 łyżeczka aromatu waniliowego
· 1 łyżeczka sody

Dekoracja:

Groszek czekoladowy
Płynna czekolada
Cukier perlisty „Cukier Królewski”

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki suche wsypujemy do dużego naczynia i mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy płynne składniki, a następnie łączymy zawartość obu naczyń. Na koniec dodajemy aromat waniliowy. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do foremek, napełniając je w 3/4. Jeżeli nie używamy foremek z teflonem, to należy je wcześniej posmarować tłuszczem.
Muffinki posypujemy groszkiem czekoladowym i pieczemy około 20 minut w piecu rozgrzanym do temperatury 200°C. Po ostudzeniu polewamy muffinki czekoladą i ozdabiamy cukrem perlistym „Cukier Królewski”.