SAMOSY Z GRUSZKĄ I BUDYNIEM

autorstwa aktorki Moniki Mrozowskiej-Szaciłło oraz Macieja Szaciłło

Porcja dla 2 osób

SKŁADNIKI:

Reklama



Ciasto:

3 łyżki mąki razowej graham

3 łyżki mąki pszennej

2 łyżki stopionego masła

4 łyżki mleka

szczypta proszku do pieczenia

olej do głębokiego smażenia













Budyń:

3/4 szklanki mleka

1 i 1/2 łyżeczki trzcinowego Cukru Królewskiego

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej







Dodatki:

2 średnie gruszki

1 płaska łyżka masła

1 łyżeczka trzcinowego Cukru Królewskiego

2 łyżki mleka słodzonego skondensowanego

1/4 tabliczki gorzkiej czekolady

kilka świeżych wiśni













PRZYGOTOWANIE:

Reklama

Z zimnego mleka odlewamy około 1/4 i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka dodajemy rozrobioną mąkę ziemniaczaną oraz trzcinowy Cukier Królewski i całość gotujemy, ciągle mieszając, około 2 minuty. Gruszki obieramy ze skóry, dzielimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w małą kostkę. Dusimy z masłem i cukrem trzcinowym około 5 - 7 minut. Mąkę razową oraz pszenną mieszamy z roztopionym masłem, mlekiem i proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na cienki placek, z którego wycinamy kółka o średnicy około 10cm. Na środek każdego nakładamy odrobinę wystudzonego budyniu i uduszonych gruszek. Składamy na pół i zagniatamy rant. Smażymy z dwóch stron w gorącym głębokim tłuszczu na złoto-brązowo. Samosy podajemy na startej czekoladzie, polane odrobiną mleka skondensowanego ze świeżymi wisienkami.



*Przepis pochodzi z ksiązki „Fajna babka, ale ciacho” autorstwa Moniki Mrozowskiej – Szaciłło i Macieja Szaciłło.